Batati GmbH bouwt nieuw pakstation

Zwitserse zoete aardappeloogst 10 dagen later gestart

Dit jaar zal Batati GmbH de zesde Zwitserse zoete aardappeloogst bijeenbrengen. Momenteel is circa 25% van het oppervlak al geoogst. "De omstandigheden waren tijdens het planten ideaal, maar in tegenstelling tot in de voorgaande jaren waren de temperaturen in de zomer weliswaar warm, maar de temperaturen van de voorgaande jaren werden echter niet bereikt", aldus mededirecteur Simon van der Veer.

Om deze reden ging de oogst circa tien dagen later van start dan in 2019. "Wat de teeltechniek betreft, werd er niet veel veranderd buiten de plantdichtheid. Hier werden iets meer planten per hectare geplant dan vorig jaar, omdat we eerder streven naar een gemiddeld formaat van 200-800 gram per knol. Extra grote zoete aardappelen laten zich slechts beperkt en tegen lagere prijzen verkopen", vertelt Simon.


Vers geoogste zoete aardappelen uit Zwitserse teelt.

Meer schade door aantasting door draadworm
De opbrengst van de reeds geoogste akkers is goed, uitschieters naar boven en naar beneden ontbreken echter tot nu toe. Wat opvalt is dat er dit jaar meer schade door draadworm is ontstaan. Dit schadelijke organisme houdt haast nog meer van zoete aardappelen dan van gewone aardappelen. "Hoe lang we kunnen leveren hangt af van de komende weken en de grootte van de oogst", aldus Christian Hurni, medeoprichter en -directeur van Batati GmbH. Een nauwkeurige raming kan nog niet gemaakt worden.

Aanzienlijke capaciteitsuitbreiding
Batati is trots op de nieuwe standplaats met nieuwe verwerkingshal. In de hal bevindt zich het nieuwe magazijn met een capaciteit van circa 1200 ton zoete aardappelen en de verwerkingstechniek bestaande uit een optische sorteerinstallatie en automatische vul- en weegtechniek. "We wilden een volgende stap in de richting van een efficiënte en rationele onder één dak maken. Dat is ons gelukt", schetst Christian Hurni, die zich bezighoudt met de techniek en dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf.


de nieuwe verwerkingshal van Batati GmbH.

Consolidatie in de Zwitserse zoete aardappelteelt
In Zwitserland valt er een bepaalde consolidatie in de teelt vast te stellen. Bepaalde telers stoppen er weer mee vanwege de risico's of een ontbrekende markttoegang, andere telers vergroten hun teelt. Zo is het ook bij de bedrijven die voor Batati telen. Naast de twee bedrijfsoprichters Christian Hurni en Simon van der Veer telen negen andere bedrijven zoete aardappelen voor Batati GmbH.

De meeste hebben de teelt in het huidige seizoen uitgebreid. Er kan echter gezegd worden dat de afzet eerder toeneemt dan afneemt. Of en hoe de coronapandemie zich op de afzet uitwerkt, kan nog niet beoordeeld worden. Simon: "Toen dit voorjaar de lockdown kwam en grenzen gesloten werden, waren onze magazijnen reeds leeg."

Rechts: De zoete aardappelen worden tussentijds opgeslagen in houten kratten.

Moeilijke uitgangspositie voor verwerkingsproducten 
De verkoop van tweede klasse zoete aardappelen verloopt echter nog steeds moeilijk. Verwerkte producten hebben nog meer concurrentie gekregen van voordeligere buitenlandse producten. "Het is dus zaak om de balans te vinden tussen het voorkomen van foodwaste bij gelijktijdige rentabiliteit van de verwerking van zulke producten. We doen het niet alleen voor het plezier", schetst Simon. Op de planning staat echter om deze winter een mengsel bestaande uit zoete aardappel- en aardappelvlokken te introduceren.

Een verdere bijzonderheid dit jaar: Batati GmbH hoort tot de finalisten van de CeresAward: www.ceresaward.de 

Voor meer informatie:
Batati Süsskartoffeln GmbH
Christian Hurni & Simon van der Veer
Berg 50
3284 Fräschels
+41 79 224 60 04
simon@batati.ch   
www.batati.ch 
www.facebook.com/Batati.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.