"Automatische snijmachine is snel en verhoogt productiviteit en kwaliteit"

Het vervangen van het handmatig schillen van groenten en fruit door automatische schilmachines is een algemene trend. Er zijn veel soorten schilmachines op de markt en hoewel ze allemaal voor hetzelfde doel zijn bedoeld, kunnen de functionaliteit, productiviteit en resultaten sterk uiteenlopen. ASTRA is een Japanse fabrikant van innovatieve schiloplossingen. Het bedrijf staat bekend om haar unieke 'peeler blade'-technologie. Salesmanager Ryo Takeshita legt uit hoe de schilmachine werkt en licht de voordelen ervan toe. 

Met de Blade Peeler kunnen verschillende soorten groenten en fruit worden geschild 

“Wanneer fruit met de hand wordt geschild, zal er altijd gebruik worden gemaakt van een handschiller. Met handschillers kan het fruit prachtig worden geschild. Bij de meeste traditionele schilmachines wordt echter geen gebruik gemaakt van het type mes dat in handschillers wordt gebruikt maar van een rond schilmes. Dit schilmes verwijdert kleine ronde delen langs de rand tot het fruit is geschild. Hoewel dit type schilmes functioneel is, kan het ook tot veel productverlies leiden," vertelt Ryo. "Om dit probleem op te lossen, ontwikkelde ASTRA de 'Blade Peeler', die in principe overeenkomsten vertoont met handmatige schiloplossingen. Het mes is recht, scherp en dun. Al draaiend beweegt het mes zich in meerdere richtingen, terwijl het altijd tegen het oppervlak van het fruit drukt. ASTRA is één van weinige bedrijven die schilmachines vervaardigd op basis van deze technologie."

Minder verlies en een gladder resultaat met het schilmes van ASTRA 

Betere schilprestaties
De nieuwe Blade Peeler van ASTRA levert betere prestaties dan  traditionele schilmachines met een rond schilmes. "Ten eerste is het oppervlak van het geschilde fruit veel gladder (dan bij andere schilmachines, waarbij het fruitoppervlak bobbelig en ongelijkmatig wordt). Dit voorkomt verlies van vruchtvlees en het wegdruppelen van sap. Vanwege het gladde oppervlak is het fruit ook langer houdbaar en blijft het verser. Het rechte mes werkt sneller en nauwkeuriger hetgeen resulteert in hogere opbrengsten," vervolgt Ryo. "Het belangrijkste is dat gebruikers de schildiepte eenvoudig in kunnen stellen en het meest geschikte programma kunnen kiezen voor het te schillen fruit. Het maakt niet uit hoe dik of dun de schil is want zowel voor sinaasappelen met een dikke schil als citroenen met een dunne schil levert deze machine de beste prestaties."

Het ASTRA ’Peeler blade’ vergeleken met traditionele schilmachines

Met één machine kunnen verschillende fruitsoorten worden geschild
Dankzij de Blade Peeler kan er een breed scala aan groenten en fruit worden verwerkt met de ASTRA-schilmachine. Ryo noemt een aantal voorbeelden: 

- Ongelijkmatig gevormd fruit (Mango's Video)
Ongelijkmatige vormen zijn een uitdaging voor het ontwikkelen van schiloplossingen. Mango's hebben de reputatie het moeilijkst te schillen fruit te zijn. Iedere mango is anders van vorm maar het zeer flexibele mes is in staat om iedere mango perfect te schillen.

- Fruit met een dikke schil (Ananas Video)
Fruitsoorten zoals ananas hebben een cilindrische vorm. Het schillen met een traditionele schilmachine met een rond mes zal leiden tot veel productverlies. Omdat de Blade Peeler polygonaal beweegt, zijn de opbrengsten tot wel 50% hoger dan bij een schilmachine met een rond mes.

- Fruit met dunne schil (Citroenen Video)
Soms heb je alleen de dunne schil van citroenen of limes nodig, bijvoorbeeld voor het maken van dranken zoals Limoncello. Het dun schillen kan worden bereikt door de schildiepte in te stellen, zodat zelfs fruit met de dunste schil perfect kan worden geschild! 

- Producten met een gladde schil (Uien Video
De schil van een ui is zo glad dat een normaal mes ervan af glijdt. Als het lukt om te schillen dan blijven de schillen aan het mes hangen. Met de Blade Peeler is het echter wel mogelijk om uien te schillen. 

- Klein fruit (Kiwi's Video)
Restaurants en producenten van fruitsalades streven vaak naar het verhogen van de productiviteit bij het verwerken van kleinere fruitsoorten. De snelle schilmachine heeft zijn prestaties al bewezen bij een aantal kiwiverwerkers in Nieuw-Zeeland. 

Het schillen van fruit met een ongelijkmatige vorm

Waarom uniek? 
Wanneer hem wordt gevraagd waarom schilmachines met een rond mes nog altijd de norm zijn op de markt terwijl deze schilmachine zoveel voordelen biedt, antwoordt Ryo dat het schillen een eenvoudige prestatie lijkt te zijn maar dat deze eigenlijk afhangt van een combinatie van factoren. Zo is het materiaal van het mes van belang (het metaal dat voor sommige messen wordt gebruikt kan alleen in Japan worden geproduceerd), de vorm van het schilmes, de manier waarop het op het fruit is geplaatst en beweegt, de snelheid, etc. Al deze verschillende factoren spelen een rol en beïnvloeden elkaar. De technologische verbetering achter de schilmachine bestaat dus uit meer dan alleen het veranderen van de vorm van het mes."

ASTRA werd uitgeroepen tot winnaar van de "Kitchen Innovations Award" 2018. (met directeur Hirotaka Ichijo in het midden)

De afgelopen 20 jaar heeft ASTRA zich volledig toegelegd op de ontwikkeling van automatische schilinnovaties. Het bedrijf mocht al verschillende awards in ontvangst nemen, waaronder de Kitchen Innovation Award 2018, de Touhoku New Business Award 2019 en de Nippin New Business Creation Award 2019 voor 'Uitmuntend Ondernemerschap'. "Alle patenten en awards zijn een erkenning ons streven naar het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat al deze technologieën werden geboren uit herhaaldelijke mislukkingen en ideeën die in de ijskast werden gezet," zegt Ryo tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
ASTRA Inc.
Mr Ryo Takeshita
Tel.: +81 0245412444
E-mail: ryo@e-astra.co.jp
Website: https://peel-a-ton.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven