Trends voor het veredelen van nieuwe blauwe bessen

De veredeling van blauwe bessen loopt voortdurend door. Er is op alle niveaus nog steeds veel ruimte voor verdere ontwikkeling.

Dr. Michael Dossett, die als onderzoeker verbonden is aan BC Berry Cultivar Development Inc. sprak onlangs op een online evenement van de U.S. Highbush Blueberry Council over de stand van zaken bij blauwe bessen-genetica. "Alle rassen die op dit moment het meest worden geteeld hebben op de een of andere manier een eigen gebrek. Het veredelen van  AGF is een kwestie van voortdurend de doelpalen verplaatsen”, aldus Dossett. "Je zet iets in de wereld dat een vorm van verbetering vertegenwoordigd. Hopelijk kunnen telers vervolgens ervoor zorgen dat het nieuwe ras aanslaat. Er is echter altijd ruimte voor verbetering en dat blijft voorlopig ook zo."

Dossett ziet een aantal trends wat betreft de veredeling van blauwe bessen in de hedendaagse sector.

FOCUS OP KWALITEIT: Volgens Dossett zijn enkel van de meest belangrijke eigenschappen wat betreft de kwaliteit de stevigheid en het formaat van de bes. "Het is mooi om te zien hoe er nu ook steeds meer op smaak wordt gericht. Als er steeds meer keuze op de markt komt, zullen in de nabije toekomst zien hoe wat we als consument accepteren zal verschuiven. We zullen rassen consumeren met een steeds betere smaak, wat de markt van ons fruit zal bepalen."

DE OMZET VOOR TELERS: De ontwikkeling van nieuwe rassen is uiteraard afhankelijk van de omzet van telers. "Of het nu gaat om de opbrengst, om ziektes, om de besparingen op arbeidskosten door middel van automatisering of om een vorm van het fruit die makkelijker is om te snoeien, het zijn allemaal factoren waar veredelaars aan werken”, aldus Dossett.

CONCURRENTIE: “Er is nu extreem veel concurrentie tussen verschillende veredelaars. Dit zal alleen maar toenemen. Teeltbedrijven gaan meer keuze krijgen", zegt Dossett. "Als de markt voor fruit steeds voller wordt, gaat superieure genetica een sleutelrol spelen voor telers en exporteurs die zich met hun fruit willen onderscheiden. Op deze manier kunnen ze maximale waarde uit hun product halen en daardoor als teeltbedrijf rendabel blijven". Dossett voegt daaraan toe dat rassen met uitstekende kwaliteit telers weliswaar mogelijkheden geven om hun markten te ontwikkelen, maar dat dit wel afhankelijk is van of de eigen teeltmethodes de genetische potentie van het ras waar kunnen maken.

ONTWIKKELING VAN LICENTIES: Licenties en marktovereenkomsten zullen complexer en waarschijnlijk ook duurder worden. "Het veredelen van nieuwe rassen is niet goedkoop", zegt Dossett. Volgens de wetenschapper worden per jaar door professionele veredelaars jaarlijks duizenden nieuwe planten ontwikkeld. Het proces van het veredelen van nieuwe rassen vergt veel tijd en middelen, zoals voor het verzamelen van informatie, het identificeren van markers van bepaalde eigenschappen waarop moet worden gefocust of het elimineren van bepaalde factoren. "Dat komt met hoge kosten", voegt Dossett daaraan toe.

Bron: U.S. Highbush Blueberry Council 

RISICO'S OP BEURSE PLEKKEN: De sector richt zich bij het veredelen van blauwe bessen met name op de stevigheid van het fruit. Stevigheid zorgt ervoor dat de bes geschikt is om machinaal te worden geoogst. Daarom moet rekening worden gehouden met het risico op beurse plekken. “De bessen moeten stevig en knapperig zijn. Maar dat soort bessen zijn ook vatbaar voor beurse plekken door machines". Volgens Dossett moet ook worden gelet op het optimale formaat. "Er zullen altijd grote bessen op de markt te vinden zijn. Veel landen in de wereld houden hiervan. Hier komt echter een natuurkundig probleem bij kijken in de zin dat de bessen van dat formaat nog steeds moeten kunnen worden verwerkt door een sorteerlijn. Het formaat van het fruit speelt hierbij een rol”.

FOCUS OP RIJPING: “Wanneer wordt een blauwe bes rijp?", vraag Dossett. Bessen die steeds steviger worden, worden blauw voordat ze volledig rijp zijn. Hoe worden rijpe bessen echter geëvalueerd? "Telers willen efficiënt zijn en zo min mogelijk keren bessen plukken. Als je het fruit laat hangen, blijven ze misschien twee weken lang blauw. Fruit dat ernaast hangt kan echter pas sinds twee dagen blauw zijn. De kwaliteit tussen die twee bessenrassen zal dan enorm verschillen". Er moet daarom een focus zijn op bessen die uniform blauw en rijp worden.

Tenslotte heeft Dr. Dossett advies voor telers die hun oude rassen met nieuwe opties willen vervangen. "Elk teeltbedrijf is anders. Reserveer daarom ruimte binnen je faciliteit om nieuwe rassen aan te planten en te testen. Neem elke paar jaar contact op met veredelaars voor proefmonsters van planten en kijk wat wel en wat niet werkt op jouw bedrijf. Telers moeten nieuw materiaal evalueren op het moment dat dit op de markt verschijnt, zodat ze voorbereid zijn als ze nieuwe rassen willen gebruiken. Ze moeten een plan van aanpak hebben."

Voor meer informatie:
Dr. Michael Dossett
BC Berry Cultivar Development Inc.
mdossett@mail.ubc.ca 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.