Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Yael Ziv, Yonatan Packing and Marketing, Israël:

"Vraag naar Greenskin avocado neemt toe in Europa"

"De Europese markt lijkt vrij goed en stabiel te zijn voor Greenskin avocado's," zegt Yael Ziv van het Israëlische Yonatan Packing and Marketing. "Dat is een verfrissende verandering ten opzichte van voorgaande jaren. Meestal geeft de Europese markt de voorkeur aan Hass, maar momenteel is er een grote vraag naar alle Greenskin variëteiten, zoals Ettinger en Pinkerton."

Het avocadoseizoen is net begonnen bij dit Israëlische bedrijf. Yael Ziv: "Het seizoen van de variëteit Galil is van start gegaan in Israël. Een aantal containers hiervan zijn al in Europa aangekomen. Bij Yonatan beginnen we met de variëteit Ettinger, daarna gaan we over op Pinkerton, Arad en Hass."

Lage opbrengsten
"Het lijkt erop dat de avocado-oogst niet zo groot is als voorgaande jaren, vooral bij rassen als Hass en Reed. Er zullen tekorten ontstaan, zowel op de lokale markt als voor de export. Voor het komende seizoen denken we dat het tekort op de lokale markt zal leiden tot vrij hoge prijzen. Dit gebrek aan aanbod is een gevolg van de recente ongunstige weersomstandigheden in Israël."

"We hadden extreem nat weer in de winter, dat duurde tot ver in de herfst," vervolgt Ziv. "En toen hadden we te maken met een tiendaagse hittegolf, wat zeer ongebruikelijk is. Daarom hebben al onze gewassen - mango's, avocado's en citrus - veel schade opgelopen. Dat is niet alleen bij ons het geval, in heel Israël is de schade groot. Er is ongeveer 30% minder fruit."

Hoewel Yonatan exporteert naar Europa, zegt Ziv dat de exportmarkt moet concurreren met de lokale markt. "Als we betere prijzen krijgen op de lokale markt, hebben we een verplichting aan onze telers om de avocado’s naar die markt te sturen, of de markt die het meeste oplevert, hoewel we onze collega's in Europa niet moeten vergeten. We moeten afwegen wat het beste is om te doen in het belang van alle partijen."

Open voor uitbreiding
Yonatan verpakt jaarlijks ongeveer 3.000 of 4.000 ton avocado's. "We willen in de komende twee of drie jaar uitbreiden naar 8.000 ton. Het bedrijf heeft een eigen boomgaard die volgend jaar vrucht begint te leveren. "We zijn op zoek naar meer leveranciers in Europa en meer samenwerkingen met bedrijven. We staan open voor uitbreiding van de avocadomarkt in Europa, omdat we de komende jaren een toename van de volumes verwachten."

Dit Israëlische bedrijf exporteert naar Rusland en naar enkele bedrijven in België en Nederland. "Dit jaar blijven we vanwege de hoeveelheden in Noord-Europa. We sturen de grootste maten naar Oost-Europa en Italië, waar ze het meest gewild zijn."
Hass maakt dit jaar ook deel uit van het Yonatan-assortiment. "We hebben grote kalibers, wat vrij zeldzaam is in Israël. Normaal gesproken is de Hass vrij klein. Er zijn ook verschillende soorten Hass in Israël, maar onze productie is de traditionele Hass, waarmee de Europeanen vertrouwd zijn."

Yonatan kweekt al decennia lang mango's. In 1994 opende Yonatan een verwerkingsfaciliteit om de producten rechtstreeks te kunnen verpakken en te verzenden. Een paar jaar later voegden ze er avocado aan toe. Hun belangrijkste producten zijn mango, avocado en citrus.

Voor meer informatie:
Yael Ziv
Yonatan Packing & Marketing
Tel: +972 46731124 Ext. 2
Mob: +972 525787675
yael@yonatanpm.com
www.yonatanpm.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven