Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 40)

De Belgische exportactiviteiten liggen vrijwel stil

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Fontane Challenger: prijzen van rond de 3,00 €/q, stabiele markt; zeer weinig aanbod (gezien de moeilijke oogstomstandigheden en de zeer lage prijzen) en een zeer kleine vraag vanuit de industrie (de fabrieken werken op  80 tot 90% van hun capaciteit en zijn tevreden met de veldteeltcontracten). Op enkele hoeveelheden overtollige tonnen die door sommige kopers worden geaccepteerd na, is sprake van zeer weinig transacties.

Bintje: prijzen van tussen de 5,00 en de 7,00 €/q, afhankelijk van kwaliteit (en dan met name de daarmee samenhangende grootte). Vanwege de oogstmoeilijkheden zijn de prijzen hoger voor de aardappelen in het algemeen en die voor onmiddellijke levering.

Versmarkten: weinig transacties op de markten die gedomineerd worden door een aanbod op basis van contracten. De handel naar grote retailers verloopt heel rustig, terwijl de exportactiviteiten momenteel vrijwel stil liggen (op enkele kleine partijen naar Afrika na). De concurrentie vanuit Duitsland is steeds meer voelbaar.

De kruimige aardappelen

  • Melody, Alegria, Artemis, Bintje… worden afgezet tegen prijzen van tussen de 8,00 en de 12,50 €/q.

De vastkokende aardappelen

  • Nicola, Franceline… worden afgezet voor prijzen van tussen de 13,00 en de 17.00 €/q. De minder grote beschikbaarheid van Nicola wordt vooral veroorzaakt door de problemen als gevolg van het Yntn-virus;
  • Charlotte, Annabelle, Jazzy… worden afgezet voor prijzen van tussen de 16,00 en de 20,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€ / q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Over het algemeen zijn de markten vorige week ongewijzigd gebleven. De prijzen werden bepaald door de alternatieve afzetmogelijkheden (vee, biogas, zetmeel). De fabrieken leveren op dit moment uitsluitend op contractbasis, met uitzondering van de levering van enkele overtollige tonnen die zijn afgezet voor prijzen van tussen de 2,00 en de 3,50 €/q. In de supermarkten lopen verschillende promotieacties. Hierdoor neemt het aantal partijen op de versmarkten weliswaar toe, maar vlakken de prijzen af: deze liggen tussen de 10,00 en de 12,00 €/q bij de teler voor kruimige rassen en tussen de 18,00 en de 22,00 €/q bij de teler voor vastkokende rassen.

Er zijn minder exportactiviteiten. De meeste zendingen gaan naar Afrika en worden afgezet voor prijzen van tussen de 9,50 en de 12,50 €/q (op grootte gesorteerd, in big bags).

Door de regen die sinds eind vorige week maar blijft vallen, wordt een verkeerd beeld geschept: de oogst kan onder veel betere omstandigheden plaatsvinden... als het tenminste een keer ophoudt met regenen natuurlijk!

Frankrijk
De meeste fabrieken leveren op basis van contracten, maar er lijken zich toch ook weer enkele kopers op markt met zeldzame soorten te bevinden (de werkelijke opbrengsten vallen kleiner uit dan de ramingen en er waren gecompliceerde oogstomstandigheden), met prijzen van rond de 3,00 €/q voor opslagrassen.

De exportactiviteiten zijn vrij statisch, met prijzen van tussen de 10,00 € en de 13,00 €/q voor de basiskwaliteit en tussen de 15,00 en de 17,00 €/qt voor de rassen van grotere kwaliteit naar Spanje. Momenteel is sprake van zeer weinig vraag vanuit Italië, een klein beetje handel naar Portugal en enkele bemoedigende vooruitzichten ten aanzien van de export naar Tsjechië.

Industriële activiteit (bron: GIPT): in juli en augustus 178,00 ton verwerkt in Franse fabrieken, amper 3,3% minder dan vorig jaar (6.000 ton).

Duitsland
Het "Bundesminsterium für Ernährung und Landwirtschaft" (Federaal Ministerie van Voedsel en Landbouw) kondigt een oogst aan van 11,55 miljoen ton, bijna 1 miljoen ton meer dan de oogst van 2019 (en een toename betekent van 8,9%). Tussen 2019 en 2020 zijn de oppervlaken met 3.300 ha (1,2%) toegenomen en zijn ze van 271.600 ha naar 274.900 ha gegaan.

Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen zijn gedaald: 10,83 €/q (11,67 €/q vorige week) en er is ook sprake van een lichte daling voor kruimige/melige aardappelen: 10,08 €/q (10,54 €/q vorige week). De oogst van de rassen voor de versmarkt is in de meeste gevallen voltooid. Er zijn wel veel problemen op met betrekking tot de aanwezigheid van torren.

In het Rijnland zijn de prijzen gestopt met dalen en nu stabiel (tussen de 10,00 en de 12,00 €/q).

Industriemarkt (vroege en halfvroege aardappelen): stabiel maar stevig: rond de 3,50 €/q (rond de 3,50 €/q vorige week). De fabrieken richten zich vooral op hun contracten, maar de algehele sfeer is zich wel al aan het verbeteren.

Bij de fritesfabrikanten zijn geen kopers te vinden, een deel van de zeldzame aardappelen wordt daarom verwerkt tot aardappelschijven, aardappelgranulaat of veevoer, of gebruikt voor de productie van zetmeel of vee... Het oogsten zal hervat of gestart worden, zodra de weersomstandigheden dit toelaten.

Biologische aardappelen: telersprijzen van tussen de 41,00 en de 43,00 €/q (alle rassen en markten samen).


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be  

Publicatiedatum: