Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Avocado’s ook op de beurs

Er zit nog rek in de avocado-sector

In het afgelopen decennium zijn de avocado's een veilige waarde gebleken. De onophoudelijke groei van de sector en de stabiliteit van de prijzen, die zelfs na 2010 licht bleven stijgen ondanks de toetreding van veel nieuwe spelers en steeds grotere hoeveelheden fruit op de internationale markt, hebben de avocado's door moeilijke economische omstandigheden geloodst, waaronder ook de beurscrash in 2008. De vraag is: hoeveel rek zit er nog in de groei?

Volgens de analyse van Colin Fain, van Agronometrics, heeft de avocado-sector deze groei kunnen realiseren door een nauwe coördinatie tussen de verschillende schakels in de toeleveringsketen. In de eerste plaats werd er ingezet op de kwaliteit van het fruit dat de consument bereikt door investeringen in rijpingscentra in de bestemmingslanden. Maar daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan marketing waardoor de markt voortdurend kon worden uitgebreid.

Volgens Colin Fain is de avocado één van de weinige categorieën waarin de rol die de markt speelt niet uitdraait op een nulsomspel, maar gezien moet worden als een gezamenlijke inspanning om meer consumenten te overtuigen dit heerlijke en voedzame product te proeven en te kopen.

De beschikbare cijfers en informatie geven aanleiding tot optimisme bij de avocadosector, die dankzij een uitstekende organisatie nog ruimte heeft om verder te groeien. Op basis van zijn staat van dienst kan worden verwacht dat de sector gezond is en zal blijven en goed voorbereid is om de uitdaging om verder te groeien aan te gaan.

Avocado's op de beurs
Begin september haalde het Californische Mission Produce de krantenkoppen met het indienen van de aanvraag voor een beursgang. Mission Produce is trouwens niet het eerste beursgenoteerde avocadobedrijf. Calavo Growers deed het hen al voor in 2002 en tot en met 11 september 2020 heeft het een waardestijging van 821% opgetekend. Net als in 2008 is de waarde van Calavo Growers in april van dit jaar aanzienlijk gedaald, net als de rest van de aandelenmarkt, maar de afzet van avocado's heeft daar niet onder geleden, wat zeer bemoedigend is voor de toekomst van het bedrijf.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven