Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse exporteur van groenten specialties opent kantoor in Kenia

Afrex South-Africa heeft zich jarenlang gespecialiseerd in de marketing van niche- en hoogwaardige producten voor de foodservice sector, maar de coronacrisis heeft de situatie veranderd: sinds april 2020 zijn ze begonnen met de afzet van meer basisproducten voor de foodservice sector, zoals vers gesneden kruiden, avocado's, bonen, broccoli en pepers.

Gevolgen Covid-19
"Onze gebruikelijke producten zoals minigroenten, eetbare bloemen, eetbare bladeren en microgroenten moesten tijdelijk in de wacht worden gezet, en met tijd en geduld zouden de producten weer op de markt komen," zegt Afrex-directeur John Kowarsky. "In combinatie met onze ervaring in de logistiek, met een pakhuis in het vrachtgedeelte van de luchthaven van OR Tambo, kunnen we met succes een van de grootste exporteurs van eetbare bloemen, groenten en microgroenten in Zuid-Afrika worden, maar de lockdown als gevolg van de Covid-19 stortte ons in een van de moeilijkste periodes die we ooit hebben meegemaakt."

"Met de lockdown die eind maart 2020 begon en de opschorting van alle passagiersvluchten van en naar Zuid-Afrika, was Afrex volledig geïsoleerd en niet in staat om ook maar een enkele kilo van haar producten te exporteren. Extreme bezuinigingsmaatregelen werden onmiddellijk toegepast en waar nodig ondersteunde Afrex al haar trouwe medewerkers om de lockdown te doorstaan en klaar te staan om weer aan het werk te gaan als de vluchten zouden worden hervat."

Etienne Taitz, algemeen directeur van Afrex, voegt hieraan toe: "Dankzij onze trouwe klantenkring is Afrex veel sterker uit de crisis gekomen dan voorheen. De Covid-19 heeft ons vanuit een heel ander perspectief naar de uitdagingen laten kijken en ons daarnaar laten plannen. Onze grootste zorg was dat onze telers, die de inkomsten uit onze export nodig hadden, de plotselinge daling van de aankopen niet zouden overleven."

"In een paar maanden tijd zijn sommige luchtvaartmaatschappijen weer gaan vliegen, maar alleen met vracht. Zij boden een exportdienst aan, maar bepaalden zeer grote minimumhoeveelheden per luchtvrachtzending. De extreem hoge luchtvrachttarieven hebben de mogelijkheid om naar veel gevestigde markten zoals China en de Verenigde Staten te exporteren, volledig verminderd. Onze nicheproducten hebben sterk geleden onder deze nieuwe maatregelen van de vervoerders."

Zuid-Afrikaanse inkoopstrategie gewijzigd
"Vers gesneden kruiden waren een van de meest elementaire producten waarvan we dachten dat ze ons in staat zouden stellen ons aan te passen aan de nieuwe situatie. Bovendien was het noodzakelijk om zware en producten met een klein volume te verkopen om ons aan te passen aan de nieuwe logistieke situatie. Avocado's werden een van die producten die ons in staat stelden om te voldoen aan de strikte minimum hoeveelheidsbepalingen van de luchtvaartmaatschappijen, en om onze uitzonderlijk lichte producten zoals eetbare bloemen in evenwicht te brengen."

Afrex heeft haar acquisitiestrategie in Zuid-Afrika aangepast om dichter bij de producenten te komen, met wie zij al vele jaren langdurige relaties onderhoudt. Producenten als Suntropica en Plantforum hebben een exclusieve exportrelatie met Afrex. Suntropica Farm teelt een grote selectie van eetbare bloemen voor Afrex-klanten in Europa en elders.

Suntropica Farm in Midrand, Gauteng (alle foto's zijn van Afrex)

Kenia: nieuwe leveringsbron
"Onze volgende beslissing was om te zoeken naar een andere leveringsbron waarmee we producten zoals vers gesneden kruiden, verschillende soorten bonen, babybroccoli en andere soortgelijke producten zoals die welke we het hele jaar door uit Zuid-Afrika exporteerden, konden aanbieden.

"Kenia leek het meest geschikte land om ons te vestigen, omdat het logistieke voordeel ervan een constante en meer consistente service bood dan dat we in Zuid-Afrika hadden. Jaganath Growers in Kenia heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in deze ontwikkeling en er is een zeer bijzondere relatie ontstaan tussen beide bedrijven.

Martin Kabaka is aangesteld als marketing manager voor Afrex Kenia, met de nadruk op logistiek en inkoop. Afrex zal gevestigd zijn op Jomo Kenyatta International Airport met een vrachtkantoor in de buurt. "In de afgelopen maanden is Martin actief geweest in het begeleiden van exportzendingen vanuit Kenia, en meer dan 30 ton vers gesneden kruiden zijn met groot succes in verschillende landen aangekomen, waarmee de klanten enorm tevreden zijn. De sleutel tot succes is dat Martin's team op de luchthaven ons in staat stelt om echt te zien wat we inkopen."

Herbox verlaagt de volumetrische en luchtvrachtkosten
Afrex heeft ook een innovatief verpakkingsconcept voor vers gesneden kruiden in gebruikgenomen. De klant kan kiezen welke verpakking hij gebruikt (de standaard of de nieuwe), waarbij het nieuwe verpakkingsconcept een betere ventilatie in de logistieke keten biedt en gekoeld kan worden tijdens de opslag voor vertrek, of voor de distributie. Elke karon op de pallet wordt gelijkmatig gekoeld en daardoor wordt de houdbaarheid voor de eindklant verbeterd. Bovendien maakt het concept een aanzienlijke gewichtsbesparing per kilogram verpakkingsmateriaal mogelijk en vermindert het de volumefactor, wat resulteert in een aanzienlijke besparing op de luchtvrachtkosten.Cargolite Herbox, een innovatieve verpakking voor kruiden

Na de export in de afgelopen twee maanden van vers gesneden kruiden uit Kenia, vergeleek Afrex een groot aantal leveringen waarbij binnen één zending de helft in een traditionele verpakking werd verpakt en de andere helft in de Cargolite Herbox, waardoor ze overtuigd werden van het temperatuurvoordeel bij het gebruik van Cargolite.

Voor meer informatie:
Afrex South Africa
John Kowarsky
johnk@afrextrading.com
Etienne Taitz
etienne@afrextrading.com
www.afrextrading.com
www.cargo-lite.com/herbox

Publicatiedatum: