Nieuwe fruitvlieg bedreigt export Keniaanse tuinbouwproducten naar de EU

De Keniaanse tuinbouwsector is op haar hoede na de ontdekking van een nieuwe plaag die mogelijk een bedreiging vormt voor de tuinbouwexport van het land. De fruitvlieg, Drosophilia Suzukii, die van oorsprong voorkomt in Oost- en Zuid-Azië, werd in maart 2019 voor het eerst aangetroffen op een bedrijf in het Keniaanse Longorot. De aanwezigheid van deze fruitvlieg komt op een uiterst ongelukkig moment, nu Europa's haar controles op Keniaanse producten aan heeft gescherpt vanwege de aanwezigheid van quarantaineplagen in een aantal gewassen. 

Benjamin Tito, hoofd van het Tuinbouw Dictatoriaat: "Deze plaag baart de tuinbouwsector grote zorgen omdat hij de zachtfruit-, kersen, druiven- en tomatenteelt bedreigt. De aanwezigheid van deze fruitvlieg leidt tot kwaliteitsverlies en vormt een ernstig probleem voor de handel in onder meer zachtfruit, met name naar landen waar deze plaag niet voorkomt."

De plaag is ook vastgesteld in niet-gecultiveerde fruitsoorten in de omgeving van het bedrijf in Longorot. Het Directoraat vertelt dat het fruit van een bedrijf verkocht werd in een supermarkt in Nairobi ook aangetast was door de plaag. 

Businessdailyafrica.com bericht dat de EU de regels voor de import van Keniaanse chilipepers vorig jaar heeft aangescherpt nadat er de Afrikaanse fruitvlieg in aan was getroffen, die in Europa als quarantaine-insect geldt. Hierdoor zijn vrijwel alle handelaren gestopt met de export van chilipepers naar de EU. Zij hebben hun aandacht verlegd naar markten in het Midden-Oosten maar deze blijken minder lucratief te zijn dan die in Europa, waardoor veel handelaren zich genoodzaakt zien om een deel van hun producten lokaal af te zetten. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven