Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag naar Turkse Interdonato-citroenen is heel goed"

Het aanbod is beperkt maar naar verwachting zal de aanvoer van Lamas-citroenen verbeteren.

Het seizoen van Turkse citroenen in in volle gang en er is sprake van een aanvoerprobleem voor het ras Interdonato. Vanwege de lage beschikbaarheid is de vraag sterk maar één Turkse exporteur verwacht dat het seizoen van het citroenras Lamas beter zal verlopen. 

De Turkse exporteur Aksun zit midden in het citroenseizoen. Volgens marketingmanager Akin Soyleyen is het ras Interdonata momenteel niet in ruime mate beschikbaar. "Het citroenseizoen is deze week net begonnen voor ons met het ras Interdonato. Er is een groot tekort aan dit ras en de vraag blijft onverminderd sterk. We verwachten dat deze trend geleidelijk af zal nemen wanneer de onze concurrenten, zoals Spanje en Egypte, grotere aantallen op de markt brengen. Momenteel zijn de markten een beetje speculatief omdat veel klanten nog Zuid-Afrikaanse citroenen in voorraad hebben, terwijl sommigen kiezen voor vroege Egyptische citroenen ondanks dat deze schaars zijn. Voor markten in het Verre Oosten is China ook altijd nog een optie."

Het tekort aan Interdonato-citroenen is te wijten aan het weer in Turkije tijdens het groeiseizoen. "We hadden gewoon te hoge temperaturen tijdens de bloei, waardoor deze minder goed verliep. Dit  heeft geleid tot een fors tekort aan Interdonato-citroenen. Deze hoge temperaturen hebben ook hun weerslag gehad op andere citrussoorten maar in minder ernstige mate," legt Soyleyen uit. 

Terwijl de aanvoer van Interdonato-citroenen laag is, zijn de prijzen en kosten behoorlijk gestegen. "Dit maakt het seizoen nog lastiger maar het Lamas-seizoen zal dit compenseren," vervolgt Soyleyen. "De Interdonato-citroenen zijn duurder vanwege de beperkte beschikbaarheid. De bijbehorende kosten zijn hoger dan vorig seizoen vanwege de pandemie en het tekort. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de Lamas-citroenen stukken beter. We hebben hoge verwachtingen voor dit ras en we denken dat de markten genormaliseerd zullen zijn tegen de tijd dat het Lamas-seizoen begint. We zijn optimistisch en proberen onze aantallen op het niveau van vorig jaar te houden. We zien vanwege de huidige beschikbaarheid echter geen mogelijkheid om onze export op te schalen."

 

De afgelopen jaren is Rusland uitgegroeid tot één van de grootste markten voor Aksun. De markten in het Verre Oosten zouden ook belangrijker kunnen worden voor de exporteur omdat de export ieder jaar toeneemt. "Rusland is verreweg de grootste markt voor Turkse citroenen. In 2019 werden er in totaal 65.000 ton citroenen naar de Russische markt geëxporteerd, wat neerkomt op 27% van de totale Turkse export van citroenen. Deze markt wordt gevolgd door Irak (12%) en Saoedi-Arabië (8%). Aangezien de Saoedische markt momenteel gesloten is voor Turks product zullen deze aantallen elders moeten worden afgezet. Overige markten, waaronder het Verre Oosten, zien er met het jaar beter uit. Dit betekent niet dat het makkelijker wordt want de transittijd en de volatiele marktomstandigheden blijven een probleem op deze markten. Als Aksun hebben we een groot voordeel omdat we de eerste Turkse exporteur waren die deze markten 10 tot 11 jaar terug betrad. We zijn ons bewuster van de eisen en we hebben meer inzicht in de ontwikkelingen op de markt gedurende het seizoen." 

Nu de Chinese markt mogelijk op korte termijn toegankelijk zal zijn voor Turks citrus ziet Soyleyen grote kansen. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe markten maar houden ook vast aan ons bestaande portfolio. Aksun is een wereldwijd gevestigd bedrijf en we wachten tot de Chinese markt opengaat. Als dit gebeurt, dan denk ik dat er grote kansen voor ons liggen in China ondanks het feit dat het Chinese citrusseizoen en het onze botsen. De vraag naar andere citruscategorieën onder Chinese klanten is ook sterk."

 

“Het seizoen zal omstreeks maart eindigen, dus we hebben nog even voor de boeg. We verwachten zeer binnenkort te kunnen starten met de grapefruitoogst. We zijn dit seizoen optimistischer over het grapefruitseizoen dan over het citroenseizoen. De wereldwijde vraag naar citrus is fors toegenomen onder invloed van de huidige pandemie. De totale fruitconsumptie is gegroeid, nu mensen meer tijd thuis doorbrengen en minder uit eten gaan. Dit heeft de marktdynamiek veranderd en hierdoor is het voor ons ook moeilijker om een raming te maken van de vraag naar de verschillende producten. We beschouwen dit maar als 'het nieuwe normaal'. De categorieën die we nu niet in ons portfolio hebben, zullen na de pandemie misschien wel worden toegevoegd en vice versa," zegt Soyleyen tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Akin Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 234 41 90
Mobile: +90 532 590 75 92
Email: akin@aksun.com.tr  
www.aksun.com.tr/en/ 

Publicatiedatum: