Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

In week 40 loopt de export van Peruviaanse avocado’s terug en is het einde ook in zicht voor landen als Zuid-Afrika, Kenia en de VS (Californië). De markt verschuift nu naar andere productielanden zoals Colombia, Spanje, Italië en de onbetwiste grootmacht in avocadoproductie: Mexico. De Europese markt is op het moment krap waardoor de prijs is gestegen. Dit geldt vooral voor de klein- en middenmaat. De prijzen liggen echter nog onder het niveau van 2019.

Mexico: Dominante speler op de markt
Het Mexicaanse exportseizoen naar Europa, Japan, Hong Kong en Canada werd dit jaar met ongeveer twee maanden opgeschoven vanwege een oververzadigde markt die werd veroorzaakt door een daling van de vraag door de pandemie. De Jalisco-telers begonnen in juli met verzenden in plaats van in mei, maar zijn nu grotendeels weer normaal. De meeste origines die met Mexico concurreren, hebben hun seizoen nu beëindigd en de markt heeft zich gestabiliseerd met een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. Jalisco-telers schakelen nu over van hun Mendez-oogst (een Hass-variëteit) naar hun Hass-oogst en verwachten de komende weken hogere volumes.

Peru: Valse start door pandemie
De Peruaanse avocado's hadden een goed seizoen dit jaar en herstelden zich van de lage vraag in het begin van de pandemie later in hun seizoen. Met een hoge aanvoer dit seizoen heeft Peru gewerkt om zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt dit jaar uit te breiden en zal dat blijven doen. Momenteel is ongeveer 60% van hun oogst bestemd voor Europa, 30% voor de VS en de andere 10% voor andere bestemmingen. Het seizoen is nu afgelopen en start in het voorjaar van 2021 weer.

Colombia: Een toekomstige speler van formaat?
Colombia werkt er hard aan om een van de belangrijkste spelers in de avocadosector te worden en heeft het potentieel om het hele jaar door te groeien, hoewel ze er nog niet zijn. De belangrijkste markten voor de Colombiaanse avocado's bevinden zich momenteel in Europa, maar de blik is gericht op markten over de hele wereld. De Colombiaanse avocado's waren in hun laagseizoen van mei tot en met de zomer en beginnen nu weer in volume op te lopen.

Dominicaanse Republiek: Greenskin wordt tropische avocado
De belangrijkste avocado's die door de Dominicaanse Republiek worden geproduceerd, zijn de avocado's met groene schil, die momenteel door het land op de markt worden gebracht als tropische avocado's in de hoop hun aanwezigheid op de Amerikaanse markt te vergroten. In september begon de oogst van de variëteit Semil-34, de meest populaire variëteit vanwege de lange houdbaarheid. Marketeers van de tropische avocado's doen momenteel een grote stap om hun aanwezigheid op de Amerikaanse markt te vergroten, met name in Texas en aan de westkust, waarbij de huidige belangrijkste markten langs de oostkust worden verspreid.

Nederland: Beperkt aanbod en goede prijzen avocado’s
Door een verminderd aanbod blijven de prijzen van avocado's op de Europese markt stijgen. Zo neemt de aanvoer uit Peru af en lopen Zuid-Afrika en Kenia ten einde. De volumes uit Chili zijn nog altijd beperkt, net als de aanvoer uit Mexico. Wel zouden er vanwege de gecompliceerde situatie op de Noord-Amerikaanse markt meer volumes naar Europa gestuurd kunnen worden. Met name voor de kleine en middelsortering is het aanbod beperkt. Ook het aanbod greenskin is beperkt. Israël levert matige volumes Ettinger af.

Duitsland: Moeizame situatie bij luchtvracht
Het aanbod aan avocado’s in de Duitse groothandel lijkt zich momenteel te stabiliseren. Tijdens de zomermaanden was er sprake van een overaanbod en lage prijzen, onder meer door de gebrekkige vraag vanuit de horeca vanwege Corona. Inmiddels is de vraag en prijs weer enigszins gestabiliseerd al vreest men ook in Duitsland voor een nieuwe Corona-golf en bijgevolg aangescherpte maatregelen. Dit zou eventueel ook gevolgen kunnen hebben voor de luchtvracht, waarbij moet worden aangemerkt dat ingevlogen avocado’s een voornaam productsegment zijn op de Duitse groothandelsmarkten.

Vanaf week 38 nam het aanbod aan Peruaanse Hass-avocado's weer toe, terwijl in de zomermaanden Zuid-Afrika een voornamere rol speelde. Men verwacht de komende weken ook een stijgende vraag naar exoten, zowel in de retail als ook in de groothandel.

Frankrijk: Fluctuerende markt
Dit jaar fluctueerde de avocadomarkt enorm. Na een slechte zomerperiode met lage prijzen en veel aanbod, is de markt vanaf september beter geworden. De vraag en aanbod ligt op een hoog niveau. Het aanbod uit Peru wordt minder en de markt gaat over op avocado’s uit Chili.

Verenigd Koninkrijk: Switch naar Colombia en Mexico
Grote volumes werden verwacht uit Peru op de Britse markt en de Europese klanten probeerden de prijzen te drukken maar met schommelingen in de markt is dat niet altijd even makkelijk. Zeker niet in weken dat bepaalde maatsorteringen soms nauwelijks voor handen zijn. Wat wel constant bleef volgens Britse handelaren was de kwaliteit. Nu Peru de laatste avocado’s verstuurd gaat het VK over op Mexicaans en Colombiaans product.

Spanje: Start van het seizoen Bacon-avocado’s
Door de hoge temperaturen in Zuid-Spanje zal de oogst van de eerste Bacon-avocado's dit jaar eerder van start gaan. Normaal begint het rond half oktober, maar volgende week is het mogelijk om avocado's te plukken van de eerste boomgaarden. Testen in het vetniveau geven aan dat de avocado in bepaalde vroege gebieden bijna klaar is om geoogst te worden.

Volgens een teler stimuleert de grote vraag de start van het seizoen omdat klanten gretig aan de slag willen met Spaanse Bacon-avocado's. Er worden momenteel hoge prijzen genoteerd op de markt en alles wijst erop dat het een goed seizoen zal worden. Na de Bacons en Fuerte volgt de Hass-variëteit, de meest geteelde avocado in Spanje.

De productievolumes van avocado's zullen naar verwachting dit jaar over het algemeen lager zijn. De opbrengsten per hectare variëren sterk naargelang het productiegebied, maar over het algemeen wordt voor dit jaar een afname van de volumes verwacht tussen de 20% en 30%. Er zijn echter veel nieuwe avocadoplantages in Malaga die de daling van de opbrengsten enigszins kunnen compenseren.

Italië: Start oogst op Sicilië
Avocado, vooral van de Hass-variëteit, is een van de exotische vruchten die steeds meer bekend en geliefd wordt bij consumenten in Italië: recente gegevens van Nielsen bevestigen dat deze vrucht een marktaandeel van 46% heeft bereikt binnen de categorie exotische AGF.

In Sicilië beginnen de eerste oogsten van avocado's over een paar weken. Met o.a. Bacon-, Fuerte- en biologische Hass-avocado’s. De verkoop gaat vooral via de retailplatforms en E-commerce en naar buitenlandse groothandelaren. Op de groothandelsmarkten in Noord-Italië zijn er Israëlische en Peruaanse Hass-avocado's, met prijzen van 3,80 tot 4,25 €/4 kg.

Zuid-Afrika: Exportprognose naar beneden bijgesteld
Zuid-Afrika is door 95% van het exportseizoen heen en het was al met al een moeilijk jaar door de lockdown. Vooral de verkoop van de vroege greenskin avocado’s werden flink getroffen door het wegvallen van de foodservice.

Toen Peru op de markt kwam na wat eerdere strubbelingen waren de volumes nog eens 30% hoger dan de verwachting was. Gevolg: een opeenhoping van avocado’s en overaanbod met een negatief effect op de prijzen. Het duurde een paar weken om deze volumes weg te werken.

De eerdere exportprognose werd naar onder bijgesteld vanwege de lagere packouts, kleinere maten en hier en daar ook schade op de boomgaarden door het koude weer. Dit seizoen kwam het cijfer dan ook uit op 15.5 miljoen kartons (4 kg). De eerste vruchten hangen inmiddels al weer aan de bomen voor het volgende seizoen maar het is nog te vroeg om daar al een prognose over te maken. In China is men gestart met de risicobeoordeling van Zuid-Afrikaanse avocado’s. Dit is een eerste stap om ook deze markt te kunnen leveren maar de verwachting is dat dit nog jaren gaat duren.

Verenigde Staten: Het komende halfjaar voldoende voorraad
De aanvoer van avocado’s in de VS is op het moment ruim voorzien dankzij volumes uit Mexico. Daar hoeft de handel zich de komende 6 maanden weinig zorgen over te maken. De ‘Flora Loca’ geeft rond deze tijd de kick-off voor het nieuwe Mexicaanse herfstseizoen van avocado’s en dat doen de telers in de staat Michoacán op het gemak. Fruit dat nu in de mandjes beland had zelfs 8-10 weken eerder geplukt kunnen worden en vanwege die extra tijd die de avocado’s spenderen aan de boom zijn de vruchten groter geworden.

In de VS zelf is de oogst in Californië dit jaar voor 95% achter de rug. Het totale volume werd geschat op 167.000 ton. Peru is ook ver op het einde en heeft dit seizoen 78.000 ton avocado’s op de Amerikaanse markt afgezet. “Vorige week kwamen er nog 4 reefers binnen en dan weet je dat het einde in zich is,” vertelt een importeur. Dat maakt Mexico op het moment de monopolist op de Amerikaanse avocadomarkt met een klein beetje potentieel volume uit Chili met minder dan 5% van het totaal. Het is vooral afhankelijk van de prijs op de Amerikaanse markt hoeveel het land uiteindelijk zal sturen. Met hoge prijzen wordt het interessanter om te exporteren maar op het moment liggen de prijzen op de markt onder het niveau van vorig jaar en gezien de Mexicaanse volumes gaat dat niet snel veranderen. Naar het einde seizoen kan de prijs wel stijgen maar de torenhoge prijzen van vorig jaar zullen waarschijnlijk niet gehaald worden.

De vraag op de markt is momenteel stabiel met 22.000 ton per week met 15% voor de foodservice. Normaal was deze markt goed voor 30% maar dat werd goed opgevangen door de retail. Binnenkort zullen de avocado’s wel moeten strijden om de aandacht in het schap van de supermarkt met herfstproducten.

China: Verdere groei van consumptie
Recent hebben de productielanden Colombia, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen en de VS toestemming gekregen voor export naar de Chinese markt. Naast een aanbod van meer variëteiten en origines groeit de vraag op de Chinese markt nog altijd jaar na jaar. Het aantal rijpfaciliteiten in het land is nog beperkt maar is ook aan een opmars bezig eveneens lokale teelt in de Zuid-Chinese provincie Yunnan.

Australië: Eerste proefzending uit Chili aangekomen
Australië is ver in de lente en het land verwacht nog steeds dat de aanvoer van verse avocado's terug zal keren in de zomer op het zuidelijk halfrond. Zoals verwacht in deze tijd van het jaar, komt het grootste deel van de binnenlandse productie van 19-25 september uit West-Australië (ongeveer 30%) en Central New South Wales (ongeveer 20%). Nieuw-Zeelands fruit is ook al op de Australische markt gekomen voor het zomerseizoen 2020/21.

In september landde een kleine proefzending Chileense avocado's per luchtvracht in Australië, de eerste sinds de Australische regering de fytosanitaire importvoorwaarden heeft vastgesteld. Naar verluid zouden eind september twee zeevrachtcontainers met Chileense avocado's in Sydney aankomen. Avocados Australia zegt dat het seizoen 2020/21 een onverwachte kans biedt voor zowel Chili als Nieuw-Zeeland, met koude omstandigheden tijdens de bloei en vruchtzetting in West-Australië vorig jaar en stormen in 2020, waardoor de binnenlandse aanvoer enigszins afneemt.

Volgens de brancheorganisatie sluit dit venster voor geïmporteerd fruit echter snel. Er is veel expansie geweest in de teeltgebieden van Zuidwest-, West-Australië en Zuid-Australië welke verse avocado's leveren in de lente- en zomerperiode. Na verloop van tijd zal de behoefte aan een geïmporteerd product om de Australische markt het hele jaar door aan te vullen zeker afnemen, en Australië verwacht nog steeds ongeveer 115.000 ton per jaar te produceren tegen 2025.

Wat de pandemie betreft, zoals gerapporteerd door het Hort Innovation Category and Consumer Impact Monitoring-project, begint de bezorgdheid over coronavirus af te nemen in alle staten en territoria behalve Victoria en New South Wales. Voor verse producten, waaronder avocado's, heeft dit zich vertaald in een afname van de aankoop van conserven en diepgevroren fruit en groenten en een toename van het belang van gezondheidsvoordelen voor degenen die meer tijd thuis doorbrengen met het bereiden van gezonde en voedzame maaltijden.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt mango