Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Perenoogst valt tegen door slechte weersomstandigheden

Verpakkingen met 4 tot 6 peren populair in high-end Chinese markten

Vanwege slechte weersomstandigheden is de Chinese perenoogst kleiner dan het vorig jaar. De totale hoeveelheid nieuw geoogste peren die in opslag of in omloop zijn, is ook lager dan in de voorgaande jaren. Het oogstseizoen van de keizerlijke kroonperen is al afgelopen en dat van de Ya-peren nadert zijn einde. De fruitverwerkingsbedrijven zijn op volle capaciteit bezig. Li Xixi van Hebei Xionghan Agricultural Products sprak onlangs over de huidige situatie van het Chinese perenseizoen.

In Hebei loopt de oogst van Ya-peren ten einde. Specialisten uit de sector voorspelden aanvankelijk dat de totale hoeveelheden van Ya-peren niet te veel zou afnemen, omdat het seizoen dit jaar laat is begonnen. Maar uiteindelijk is het volume van de Ya-peren net zo sterk afgenomen als dat van de keizerlijke kroonperen: er zijn ongeveer 60 tot 70% minder peren geoogst dan vorig jaar.

Li Xixi: "De prijs van Ya-peren ging eind augustus omhoog als gevolg van slechte weersomstandigheden tijdens de oogst en sindsdien is de prijs niet meer gedaald. Telers zijn niet bereid om al hun peren oogsten, teneinde de prijs hoog te houden. Bovendien is de verhouding bedorven fruit relatief groot. De prijs is nu zo hoog dat we meerdere reacties hebben ontvangen van overzeese klanten die zich afvragen hoe dat mogelijk is."

De prijs is al twee maanden hoog. De Europese kopers waren in het begin aarzelend, maar nu hebben ze geaccepteerd dat de prijs dit seizoen hoger zal zijn. "Europa heeft relatief strenge normen voor de toegestane residuen van gewasbeschermingsmiddelen in verse peren. Het percentage fruit van topkwaliteit dat aan de Europese eisen voldoet, is dit jaar extreem laag. Aan de andere kant is de vraag op de buitenlandse markt sterker dan ooit. De prijsstijging heeft dus een minimale invloed op het aantal orders die we van Europese kopers hebben ontvangen. Klanten hebben nog steeds peren nodig en bestellen ze nog altijd bij ons. Wij verwachten ook niet dat de exportprijs de komende weken zal dalen, omdat de marktvraag nog steeds sterk is."

"Nederland is een van de belangrijkste distributeurs van Chinees fruit in Europa. Onze producten worden vaak eerst naar Nederland verscheept, waar ze vervolgens worden verzonden naar Zuid- en Oost-Europa. De perenoogst is onlangs ook in Nederland en België begonnen en een deel van deze peren zal op hun beurt naar Azië worden geëxporteerd."

Op de vraag naar de impact van Europese perenleveranties op de Chinese markt antwoordde Li: 'De smaak van Europese peren is heel anders dan die van Chinese Ya. Bovendien is de export naar China relatief klein. Europese peren hebben dan ook een minimale impact op de Chinese markt. In Europa hebben we onze eigen retailers en onze afzetmarkten zijn vrij stabiel. Het is onwaarschijnlijk dat onze afzet van Ya-peren concurrentie zal ondervinden van Europese peren."

Kleinere verpakkingseenheden
Chinese peren zijn erg sappig, maar de schil van Chinese peren is vrij dun, en ze kunnen gemakkelijk kneuzen. Daarom moeten ze zorgvuldig worden verpakt. Sommige high-end markten stellen hoge eisen aan de verpakking. De peren moeten beschermd worden, maar de verpakking moet ook esthetisch en hygiënisch zijn. "We hebben verschillende soorten verpakkingen om aan de uiteenlopende consumentenvraag te voldoen, waaronder kleine plastic doosjes met elk 4 of 6 peren", aldus manager Li. "Hoewel de verwerkingskosten van kleinere verpakkingen hoger zijn, besparen we eigenlijk geld omdat er minder peren verloren gaan tijdens de distributie en de opslag. Uiteindelijk is de kwaliteit van het product hoger en beter betaald."

Voor meer informatie:
Li Xixi
Hebei Xionghan Agricultural Products Co., Ltd.
WhatsApp: 0064211840824
+ 86 311 843 350 33 
xixi.li@xgfreshproduce.com

Publicatiedatum: