Anna Litwin over het Poolse appelseizoen

Er is geen logische verklaring voor deze drastische prijsdaling van industrieappelen

Niet alle regio's in Polen hadden te maken met ongunstige voorjaarsweer dit seizoen. Eén exporteur liep vrijwel geen schade op. De plotselinge sterke prijsdaling van industrieappelen kwam als een verrassing gezien het feit dat er in Europa kleinere appeloogsten zijn.

Voor Anna Litwin, eigenaresse van de Poolse fruithandel BlueHaskap, is het appelseizoen momenteel in volle gang. "In mijn regio hadden we geen slecht weer in het voorjaar, zoals dat in andere delen van Polen en Europa wel het geval was. We zijn dan ook tevreden over de de kwantiteit en kwaliteit van onze oogst. De pluk van zomerappelen begon zo'n tien tot veertien dagen eerder dan gebruikelijk. Ik denk dat dit te maken heeft met de voortschrijdende klimaatverandering. De aanvang van het seizoen van de latere rassen komt echter grotendeels overeen met voorgaande jaren. Op dit moment zijn we net klaar met de pluk van Gala-rassen en zijn we halverwege de oogst van de rassen Champion, Ligol en Golden Delicious."

 

Litwin was verbaasd dat de appelprijzen vorig week begonnen te dalen, ondanks het feit dat er een kleiner aantal appelen beschikbaar is in Europa. "De prijzen van industrieappelen waren tot vorige week prima maar om onbekende redenen daalden ze vorige week met zo'n 40%, en dit binnen slechts een paar dagen! Je complottheorieën kunnen bedenken om de reden hierachter maar het feit blijft dat er in Europa dit seizoen minder appelen beschikbaar zijn. Daarom denk ik dat er geen logische verklaring kan zijn voor deze drastische prijsdaling. In ons geval hebben we drie diversificaties. We hebben  conventionele industrieappelen, premium appelen en biologische. Op de biomarkt zijn de prijzen hoger en omdat we vrijwel geen verliezen hebben geleden in het voorjaar rekenen we daarom toch op een goed seizoen."

Hoewel het merendeel van Litwins appelen voor de export bestemd is, is zij erg blij dat de vraag onder Poolse consumenten ook toeneemt. "De meeste van onze appelen, zowel de biologische als industrieappelen, worden geëxporteerd. Ik zie geen dalende of toenemende vraag onder onze buitenlandse klanten. Ik zie echter de binnenlandse appelconsumptie wel groeien en daar ben ik erg blij om. We hebben zo'n groot land dat we het grootste deel van onze oogst zelf zouden moeten consumeren. Ik denk dat we op de goede weg zijn. Het enige doel dat we willen bereiken is tevredenstellende prijzen voor onze telers."

“Al een paar jaar worstelen we met onvoorspelbaar weer, het ontbreken van wettelijke voorschriften en de vreemde grillen van grote verwerkers, vandaar dat we onze gewassen en marketingmogelijkheden proberen te diversifiëren. We proberen te werken met respect voor de natuur, niet alleen bij de biologische teelt maar ook bij de conventionele fruitteelt. Naast de teelt proberen we ook invloed uit te oefenen op de verwerking. We verwerken een deel van de oogst zelf of in samenwerking met partners. Dit is nu nog een klein onderdeel van onze activiteiten maar het groeit wel. Daarnaast richten we ons op het bewust maken van consumenten dat alleen een gezond en evenwichtig voedingspatroon de garantie biedt voor een goede gezondheid," zegt Litwin tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513-648-686
www.bluehaskap.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven