Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Physalis met succes geteeld op Sicilië, dat steeds tropischer wordt

Te midden van gezondheidstrends en de nieuwsgierigheid van consumenten naar alles wat een diversiteit aan variëteiten of soorten kan betekenen, wordt op Sicilië steeds vaker exotisch fruit geteeld. In de afgelopen jaren is er op het eiland een overvloedige oogst van tropisch fruit, vooral in het noordelijk deel.

Physalis peruviana. Deze vrucht bevat onder andere vitamine C, calcium, carotenoïden en flavonoïden.

In 2019 begon Flavio Rubechini met de teelt van Physalis peruviana op zijn teeltbedrijf Miscari, juist om tegemoet te komen aan de consument die op zoek is naar superfood. De Physalis peruviana wordt daartoe gerekend, de vrucht bezit voedingskenmerken die uitzonderlijk gezond zijn voor het menselijk lichaam.

Flavio Rubechini temidden van zijn physalis

"Na enkele jaren van studie in de teelt van tropische gewassen en praktijkervaringen in het buitenland, zijn we de uitdaging aangegaan om tropische soorten te gaan telen op het platteland van Francavilla di Sicilia (Messina). Hier is de situatie bijzonder geschikt om Physalis peruviana te telen, hoewel de locatie niet in de officiële tropische zones van Sicilië ligt. Het microklimaat van de Alcantara riviervallei heeft echter hete, zonnige zomers en niet al te strenge winters," zegt Rubechini.

Het teeltbedrijf heeft een areaal van 10 hectare, is vlak en bestaat voor het grootste deel uit terrassen. In 2019 werd de eerste hectare geplant met Physalis peruviana (in het Italiaans: Alchechengi del Perù), in september 2020 werd er voor het eerst geoogst. Het product wordt verkocht onder de merknaam Alkenterra, een combinatie van de woorden Alchechengi en Alcantara.

"Het is een uitdaging die we elke dag met enthousiasme aangaan. Gelukkig beschikken we hier over goede bodem- en klimaatomstandigheden die elk gewas hier bijzonder maken. We hebben ons assortiment van exotische gewassen inmiddels uitgebreid met de aanplant op enkele proefvelden van passievrucht, limes, mango's en papaja's. Alle gewassen worden geteeld met een maximale beperking van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en met natuurlijke hulpbronnen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het gebruik van water, dankzij de aanwezigheid van druppelbevloeiingssystemen."

"Wij hebben de vermarkting van onze producten volledig toevertrouwd aan Viento Tropical, waar Giorgio Mancuso de waarde van ons productie heeft erkend. Een klein deel van de physalis wordt rechtstreeks aan de consument verkocht. We zijn erg benieuwd wat 2021 voor onze teelt van papaja en passievrucht in petto heeft. We zijn daarnaast ook nog van plan om pitaja te gaan telen," besluit Rubechini optimistisch.

Voor meer informatie:
Flavio Rubechini
Azienda Agricola Miscari 
Loc. Ghiritina
98034 Francavilla di Sicilia (Me)
Italië
+39 3318714884
flaviorubechini@icloud.com

Publicatiedatum: