Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bonduelle 2019-2020 jaarresultaten

Omzet van Bonduelle's Fresh segment daalt met 6%

Op 25 september 2020 heeft de Raad van Commissarissen, onder voorzitterschap van Martin Ducroquet, de statutaire en geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar 2019 - 2020, zoals goedgekeurd door de Algemene Directie en gecertificeerd door de statutaire accountants van de vennootschap, geëvalueerd.

De groep Bonduelle realiseert opnieuw een omzetgroei in 2019-2020, ondanks een ongekende gezondheidscrisis die in de tweede helft van het jaar een contrasterende impact had op de activiteiten, wat een negatieve invloed had op de winstgevendheid van de groep. Toch blijven de prestaties en de financiële gezondheid van de groep solide.

Deze gezondheidscrisis heeft, als belangrijke speler in de voedingsmiddelenindustrie, het commitment van alle medewerkers van de groep om de continuïteit van de bevoorrading van de markten te waarborgen, maar ook de waarden van solidariteit die hen bezielen, aangetoond. Deze prestatie toont de relevantie aan van een gediversifieerde portefeuille van activiteiten op het gebied van technologieën, afzetkanalen, geografie en langetermijnstrategie.

Omzet

Europa Zone
De Europa Zone, die 45,5% van de omzet van de groep in het boekjaar vertegenwoordigt, is over het geheel genomen stabiel gebleven op +0,2% ten opzichte van de gerapporteerde cijfers en +0,3% op vergelijkbare basis.

Niet-Europese zone
De omzet van de niet-Europese zone, die 54,5% van de omzet van de groep vertegenwoordigt, steeg met +5,1% ten opzichte van de gerapporteerde cijfers en met +2,3% op vergelijkbare basis.

Voor het boekjaar 2019-2020 bedraagt het courante bedrijfsresultaat van de groep Bonduelle € 108,7 miljoen tegenover € 123,7 miljoen vorig boekjaar, ten gevolge van de wereldwijde gezondheidscrisis van Covid-19 en waarvan de impact op de rentabiliteit van de groep wordt geschat tussen € 7 en € 10 miljoen, wat het verschil met de in oktober 2019 aangekondigde rentabiliteitsdoelstelling verklaart.

Deze impact omvat voornamelijk de bijkomende kosten die voortvloeien uit de genomen maatregelen ter bescherming van het personeel (sociale afstand, sanering, uitrusting, enz.) die leiden tot een lagere productiviteit, verliezen in verband met de naleving van de agrarische verplichtingen, in het bijzonder in de kosten, de aan het fabriekspersoneel betaalde aanmoedigingspremies, die gedeeltelijk worden gecompenseerd door de besparingen (reiskosten, marketing in het bijzonder).

Zowel de activiteiten met een lange levensduur (conserven en diepgevroren producten) als de activiteiten met betrekking tot verse kant-en-klaarmaaltijden (zakjes sla, maaltijdsalades, salades) werden in wisselende mate beïnvloed door de extra kosten. Het bedrijfssegment van de lang houdbare producten kon deze extra kosten compenseren dankzij een toename van de activiteit, met name in Europa door het aandeel van de nationale merkproducten (Bonduelle, Cassegrain) in de productportefeuille in vergelijking met het Amerikaanse continent, waar de verkoop van huismerken de overhand heeft.

Het segment van de verse kant-en-klare producten daarentegen kende een daling van de inkomsten naast de extra kosten, wat leidde tot een verslechtering van de rentabiliteit, vooral in Noord-Amerika, door de relatieve omvang van dit segment in deze regio. Ondanks deze situatie en de waargenomen trend in de winstgevendheid, heeft de Groep zijn marketinginvesteringen niet significant verminderd in vergelijking met het voorgaande jaar.

Na rekening te hebben gehouden met eenmalige posten (€ 6,8 miljoen), voornamelijk in verband met een gezondheidswaarschuwing in de Verenigde Staten in het verse voedingssegment die de hele markt in de eerste helft van het jaar heeft beïnvloed, bedraagt het bedrijfsresultaat van de Bonduelle Groep € 101,9 miljoen, vergeleken met € 115,8 miljoen vorig boekjaar.

Netto resultaat
De netto financiële kosten bedragen € 25,9 miljoen tegenover € 22,6 miljoen vorig boekjaar. Een verschil van € 2,5 miljoen dat verklaard wordt door de toepassing van IFRS 16, die de financiële leasing regelt, en van € 2,4 miljoen dat toe te schrijven is aan de negatieve impact van de wisselkoersen. De winstbelastingen, die overeenstemmen met de betaalde rente op de verschillende financieringen van de groep, dalen met € 1,6 miljoen. De gemiddelde financieringskosten van de groep, die nu al concurrerend zijn op 2,15%, kunnen in de toekomst nog verder worden verlaagd, dankzij het Neu CP-programma dat in de loop van de zomer werd opgezet.

De winstbelastingen bedragen € 21,3 miljoen tegenover € 20,6 miljoen vorig boekjaar en vertegenwoordigen een effectief belastingtarief van 28,1%. Rekening houdend met de fiscale en financiële lasten, bedraagt het nettoresultaat van de Bonduelle Groep voor het boekjaar 2019-2020 € 54,6 miljoen, tegenover € 72,6 miljoen vorig boekjaar.

Klik hier voor de volledige financiële resultaten.

Publicatiedatum: