Nicolas Cabot, Les Jardins de la Méditerranée:

“Elk jaar opnieuw weten we de verspilling van 1.500 ton groenten en fruit te voorkomen”

Les Jardins de la Méditerranée/Imagine 84 is een in 2008 door het Franse Ministerie van Volksgezondheid opgerichte organisatie. De organisatie is met name opgericht in het kader van de actie ‘5 stuks groenten en fruit per dag’. Deze actie bestaat uit het 'terughalen' van overgebleven producten uit de groenten- en fruitsector om ze vervolgens opnieuw te verdelen onder degenen die afhankelijk zijn van voedselhulp.

“De producten zijn afkomstig van de gehele groenten- en fruitsector. Het gaat om zowel in Frankrijk geteelde producten als om importproducten. Dankzij deze grote verscheidenheid aan producten kunnen we aan de diverse goede doelen heel veel verschillende soorten groenten en fruit aanbieden. Elk jaar geven we op deze manier ongeveer 1.500 ton producten een 'tweede kans'. Nadat we de producten gesorteerd en in onze werkplaats opnieuw verpakt hebben, herverdelen we ze (1.200 ton) over heel Frankrijk, ” legt directeur Nicolas Cabot uit.

Een maatschappelijke impact op meerdere niveaus
Als het gaat om organisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling wordt Les Jardins de la Méditerranée door de Europese Unie gezien als een van de beste organisaties. De organisatie strijdt tegen voedselverspilling en heeft via het Atelier Chantier d’Insertion, een workshop die deel uitmaakt van het IAE-programma (het Insertion par l’Activité Économique-programma)ook een sociale impact. In 2019 kreeg 77% van de werkzoekenden en/of schoolverlaters via dit integratieprogramma namelijk weer werk of de kans om een nieuwe opleiding te volgen.

Minimaal 5 soorten groenten en fruit
De organisatie is, net als andere marktdeelnemers binnen de sector, afhankelijk van het marktaanbod, maar is er dankzij vaste leveranciers toch in geslaagd een assortiment veilig te stellen. Op deze manier heeft de organisatie een breed assortiment aan groenten en fruit  kunnen verdelen onder de diverse  partnerorganisaties. De toegang tot seizoensproducten is afhankelijk van het jaar en de markt. “Aangezien het 2020-seizoen wat de opbrengsten betreft erg zwak was, hadden we deze zomer bijvoorbeeld maar heel beperkt toegang tot steenfruit. Ook zijn we vaak op zoek naar producten uit het ratatouille-assortiment.

De voordelen van een leverancier
De leveranciers van de organisatie kunnen van een aantal belangrijke voordelen profiteren. “Producten weggooien kost meer dan 100 euro per ton. Door ervoor te kiezen overgebleven producten niet te vernietigen, maar ze ons te schenken, bespaart een bedrijf niet alleen op die kosten, maar profiteert het ook van een vermindering van de inkomsten- of vennootschapsbelasting van 60% van de productwaarde (CERFA 238 bis-certificaat van de CGI). Bovendien is deze wet geheel in lijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De donerende organisaties kunnen hun inzet dus naar buiten toe communiceren en zo hun imago verbeteren.”

Les Jardins de la Méditerranée zelf kan dankzij het netwerk van partnerleveranciers profiteren van logistieke mankracht waarmee ze producten uit heel Frankrijk kunnen terughalen – met één enkel telefoontje of één enkele e-mail en zonder enige financiële bijdrage van de leverancier.

Voor meer informatie:
Nicolas Cabot
A.C.I Les Jardins de la Méditerranée
Imagine 84
M.I.N. – batiment P2 - 135 Av Pierre Sémard
84 000 Avignon
Vaste telefoon: 04 13 41 61 32
Fax: 04 13 41 61 24
Mobiele telefoon: 06 12 12 50 64
direction@jardimed.fr  
https://vimeo.com/346387250 
www.lesjardinsdelamediterranee.fr 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven