Alba Hernández, Frutas Hernara:

"Voor de Spaanse kaki liggen overzee nog veel kansen"

Het kakiseizoen is weer op gang getrokken in Spanje met de pluk en verwerking van het eerste fruit. Er zullen minder volumes op de markt komen dit jaar vanwege lagere opbrengsten in het algemeen maar ook door een toenemende plaag- en ziektedruk.

Frutas Hernara, gelegen in het hart van dé kaki-streek Ribera del Xúquer, begint deze week met de verwerking van de eerste kaki’s zodra het fruit de juiste kleuring haalt. "Om mooi op kleur te komen, is er een contrast nodig tussen de dag- en nachttemperatuur. De lage temperaturen ontbraken vooralsnog, waardoor we de pluk liever nog even uitstelden", zegt Alba Hernández, algemeen directrice van het Valenciaans bedrijf, specialist in de teelt, verwerking en afzet van de kaki Rojo Brillante, maar ook van citrus en steenfruit. Voor de afzet kan het bedrijf rekenen op een jarenlange ervaring op heel wat markten.

De kaki’s van Frutas Hernara bereiken veel Europese landen, maar belanden ook in supermarkten en groothandels in verschillende overzeese markten. “We zijn onder andere aanwezig in Canada, Brazilië, Singapore, Hong Kong, Saudi-Arabië en Jordanië. We beginnen met Europa en met luchtvracht naar verre bestemmingen en van zodra het fruit de kwaliteit haalt om lange reizen van 25 of 30 dagen aan te kunnen, gaan we ook over zee.”

De directrice is er zelfs van overtuigd dat er voor de kaki’s een mooie toekomst is weggelegd op de overzeese bestemmingen. Het marktpotentieel is er volgens haar heel groot. “De kaki is op veel markten niet aanwezig omdat hij er gewoon niet bekend is bij de consument. De komende jaren zal de wereldwijde vraag toenemen naarmate de consument het product leert kennen”, legt Alba uit. “Wie een kaki proeft, koopt het fruit zeker ook een tweede keer. En ook al wordt het net als citrus geassocieerd met de winter, het kent ook bijval in het tegenseizoen”, vertelt ze.

De prijscrisis van vorig jaar als gevolg van de grote oogst heeft trouwens duidelijk minder gewogen op de overzeese markten, zo stelt het bedrijf ook vast. “Vorig seizoen zagen we dat de kakimarkt ineenstortte in de Europese landen, waar elk bedrijf vlot toegang toe had. Maar ging je iets verder, dan speelde de overproductie niet mee. De prijzen bleven in de overzeese gebieden op zeer aanvaardbare niveaus”, geeft ze aan. “Maar dit jaar verwachten we rustiger vaarwater en een stabiele markt. Er is geen overaanbod, dus zal er minder druk zijn op de magazijnen. De productie zal goed te beheersen zijn en we zullen mooi onze bestemmingen en klanten kunnen uitkiezen en de prijzen beter onder controle kunnen houden. Vorig jaar had ook een voordeel, want door het grote aanbod en de lage prijzen hebben meer consumenten voor het eerst van dit fruit kunnen proeven en genieten”.

De afzet gaat middenin de tweede coronagolf van start. Frutas Hernara heeft dan ook speciale aandacht voor alle veiligheidsmaatregelen. “We hebben alle nodige maatregelen getroffen om ons personeel te controleren en hun veiligheid te garanderen. Er is een actieprotocol opgesteld en de arbeiders, die in bubbels zijn opgedeeld, hebben ook duidelijke instructies gekregen. Daarnaast maken we nu gebruik van ozonkamers zodat al ons fruit virusvrij de fabriek verlaat”, zegt Alba. “Toch zal het een uitdaging blijven om ervoor te zorgen dat al ons personeel aan het werk blijft en alles blijft draaien zoals het moet. Binnen onze muren doen we er alles aan om onze werknemers te beschermen, maar ook buiten onze gebouwen kunnen ze besmet raken en dat hebben we natuurlijk niet in de hand”, benadrukt ze.

Een groep Japanse onderzoekers die de eigenschappen van kaki’s bestuderen hebben aanwijzingen gevonden dat de tannine in onrijpe kaki’s het coronavirus onder bepaalde omstandigheden zouden kunnen neutraliseren. "Als deze resultaten worden bevestigd, kan het de sector enorm helpen om de kaki bekend te maken bij het brede publiek en de consumptie ervan te stimuleren", zegt Alba Hernández.

Frutas Hernara brengt de kaki’s op de markt onder verschillende eigen merken: Hernara voor de kaki’s van extra kwaliteit, La Boutique en Siente la Primavera voor klasse I-fruit en Pascualina Natur voor klasse II-fruit. “De bomen geven ons een breed scala aan fruit met verschillende maten en van verschillende kwaliteit. Zo kunnen we onze klanten kaki’s van elke klasse aanbieden, naargelang de behoeften”, besluit Alba Hernández.

Voor meer informatie:
Alba Hernández Lumbreras
Frutas Hernara SL  
Mob: +34 654 89 39 54 (Spanje)
hernara@frutashernara.es 
www.frutashernara.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven