Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marsello Lo Sardo, GB Italia:

"Het is nog onzeker hoe het Italia-druivenseizoen zal aflopen"

Met een succesvol afgesloten Italiaans steenfruitseizoen, met groothandelsprijzen die door sommige telers zelfs ‘historisch’ worden genoemd, loopt het Siciliaanse tafeldruivenseizoen gestaag door. Het is echter nog niet zo zeker hoe dit druivenseizoen op commercieel vlak zal aflopen. Teler Marsello Lo Sardo van GB Italia licht zijn visie daarop toe.

Marsello Lo Sardo van GB Italia

We bevinden ons in Canicattì in het Siciliaanse Agrigento, in het midden van het grondgebied van de BGA-druiven. Hier worden alleen de historische Italiaanse variëteiten geteeld, die in heel Europa wordt gewaardeerd, zelfs mét pit.

"Dit jaar sloten we al in de eerste dagen van augustus af met de Victoria-druif, ons vroege ras," zegt Marsello, "terwijl het Italia-ras in augustus een paar weken te vroeg begon, dankzij de gunstige weersomstandigheden. In het voorjaar, in het begin van het groeistadium, droegen de regens bij aan de juiste uitbreiding van de trossen en vervolgens maakte het warme en droge weer van deze zomer de druiven smakelijk met een hoog suikergehalte. De Italia-druiven zijn deze zomer perfect als het gaat om opbrengst en kwaliteit, met een brixgraad rond de 20."

"Helaas heeft de consument in deze periode na de grootste pandemiegolf niet zoveel interesse voor de vroege rassen, met als gevolg dat de prijzen ook niet naar wens zijn," vervolgt Lo Sardo. "Gelukkig ontwaakt de markt nu enigszins met de komst van het Italiaanse ras met optimale kwaliteit, maar het houdt nog niet echt over. Er is veel product in omloop, je kunt zelfs spreken van massaproductie, wat de gemiddelde prijs heeft verlaagd."

"Er is weinig product is in de kelder terechtgekomen (voor omzetting in sap). Voor het Italia-ras ligt de gemiddelde productieprijs momenteel rond de 0,60 euro/kg. Gelukkig is er een opwaartse trend die zich zal voordoen aan het einde van de huidige promoties bij internationale retailers, want op dat moment zullen alle partijen van iets mindere kwaliteit worden geëxporteerd, om alleen de beste druiven in de schappen hier te laten liggen. Een ander positief feit is dat de Spaanse markt dit jaar eerder is geopend dan in het verleden, waardoor we een breder commercieel venster hebben."

Voor meer informatie:
Marsello Lo Sardo
GB Italia
C.da Impiso Giardinelli, sn.
92024 Canicatti (Ag) - Italië
+39 922 830731
info@gbitalia.com
www.gbitalia.com

Publicatiedatum: