Zuid-Afrikaanse blauwe bessenexporteurs tonen interesse in MAP-folie

De Xtend Modified Atmosphere Packaging (MAP)-verpakkingen  worden in Zuid-Afrika op grote schaal gebruikt voor het verpakken van fruit, zoals bananen, granaatappelen en passiefruit.

"We zien een toenemende belangstelling voor de toepassing van Xtend MAP-oplossingen voor blauwe bessen die via zeevracht worden verladen," vertelt Dov Unterslak van Procool, distributeur van StePac in Zuid-Afrika, in de aanloop naar het nieuwe Zuid-Afrikaanse blauwe bessenseizoen. 

Uit proeven bleek dat Zuid-Afrikaanse blauwe bessen verpakt met Xtend MAP beter presteerden dan blauwe bessen in conventionele verpakkingen (Foto's: StePac)

Deze oplossingen worden in andere delen van de wereld al op grote schaal toegepast, zo ook in Chili en Peru, waar ze worden gebruikt voor het verladen van blauwe bessen naar verre bestemmingen, zoals Europa en Azië. 

"Ze zijn om meerdere redenen een geschikt alternatief voor CA-containers," vervolgt Dov. "Wanneer er passende MAP-oplossingen worden gebruikt, blijft de waarde in de leveringsketen langer behouden, van het moment waarop het fruit wordt verpakt tot aan het moment dat de verpakking wordt geopend, ofwel bij de importeur dan wel in de supermarkt of bij de consument thuis. CA wordt alleen in stand gehouden tijdens het verladen. De kwaliteit zal achteruit gaan tijdens de opslag, voordat de producten in de CA-containers worden geladen en wanneer zij worden gelost bij de importeur. MAP vermindert gewichtsverlies terwijl CA geen bescherming tegen gewichtsverlies biedt."

Xtend MAP heeft haar nut al bewezen voor het transport van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen. Vorig seizoen testte een lokale exporteur de verpakkingsoplossing voor verschillende blauwe bessenrassen die vanuit Zuid-Afrika naar het VK werden verladen. 

Nadat het fruit haar bestemming met een vertraging van zeven dagen bereikt had, bleken de blauwe bessen verpakt met Xtend MAP in betere conditie te verkeren dan de conventioneel verpakte blauwe bessen. 

Xflow bespaart tijd, plastic en arbeid
Zuid-Amerikaanse blauwebessentelers, die begonnen zijn met het gebruik van de Xtend dozenliners, zijn sindsdien ook overgestapt op het innovatieve Xflow-systeem, een gepatenteerde door StePac ontwikkeld systeem voor het in bulk flow-wrappen van in punnets en clamshells verpakte blauwe bessen.

De AGF-sector in Zuid-Afrika maakt nog geen gebruik van het Xflow-systeem.

Het voordeel van Xflow is dat het de arbeidskosten van het verpakken kunnen worden gereduceerd  en dat er tot 30% op het folieverbruik kan worden bespaard. "Het vergemakkelijkt social distancing, verbetert de horizontale luchtstroom door de dozen en ziet er esthetischer uit een conventionele bulkverpakking," zegt Ivo Tunchel, regiomanager voor StePac in Zuid-Amerika. 

"Na een transittijd van 30 dagen, van Zuid-Amerika naar China, komt het fruit doorgaans in een perfecte conditie aan, zonder condensatie, zelfs niet in de clamshell verpakkingen, hetgeen zeer belangrijk is. Hoe minder condensvorming hoe minder microbieel verval. De blauwe bessen zien er verser uit en de natuurlijke waslaag, die zo karakteristiek is voor blauwe bessen, blijft eveneens uitzonderlijk goed behouden."

Wereldwijd omarmen klanten de praktische Xtend-verpakking omdat hiermee voedselverspilling tegen wordt gegaan hetgeen een  gunstig effect op het klimaat heeft. Alle Xtend bulkverpakkings-oplossingen voor blauwe bessen zijn recyclebaar voor downstream-toepassingen, ook in Zuid-Afrika. 

Xgo top-seal/dekselfolie baanbrekend voor sector

De Xgo MA topseal/dekselfolie (op de foto rechts) is baanbrekend geweest voor de Chileense en Peruaanse blauwe bessensector. 

Het hersluitbare deksel is zeer geschikt gebleken voor de e-commerce en beantwoordde aan de behoefte van Chinese afnemers om hun klanten iets nieuws aan te kunnen bieden, zo zegt het bedrijf. 

De conditie, waarin commerciële ladingen hun bestemming bereiken, is zeer goed. De bessen blijven goed zichtbaar en het natuurlijke witte waslaagje blijft intact omdat er geen condensvorming is. 

"We hebben een hele nieuwe generatie, hoogwaardige, hersluitbare folies ontwikkeld met uitstekende MA-eigenschappen die waarde toevoegen voor consumenten. Zij kunnen de verpakking openen, wat fruit eruit nemen en weer sluiten.  Eenmaal gesloten zal de gemodificeerde atmosfeer tot op zekere hoogte herstellen waardoor de kwaliteit van de blauwe bessen behouden blijft," legt Ivo uit. 

De folie is voorzien van een verzegelde sluiting die bijdraagt aan de voedselveiligheid. Eenmaal geopend, kan het folie vele malen opnieuw worden geopend en gesloten zonder dat de prestaties verminderen."

De hersluitbare dekselfolie wordt ook gebruikt voor Peruaanse blauwe bessen die naar de VS worden geëxporteerd. 

 

Voor meer informatie: 
Dov Unterslak
StePac South Africa
Tel: +27 83 290 6860
Email: dov@precool.co.za
http://www.stepac.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven