Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Azienda Amato Antonino

Siciliaanse gember gaat Europese markt veroveren

“Gember heeft vele voordelen voor onze gezondheid en dat heeft ons geïnspireerd om te gaan onderzoeken of het loont om dit interessante gewas te gaan telen. In Europa neemt de consumptie van gember toe en er is grote belangstelling voor dit gewas”, zegt Amedeo Amato, die naast traditionele gewassen ook gember teelt op het familiebedrijf.

Amedeo Amato

“Na onderzoek te hebben gedaan, besloten we om een klein areaal te wijden aan de teelt van gember. Doordat we specifieke kennis hadden opgedaan, werd dit vrijwel direct een succes. Momenteel zijn we in de laatste experimentele fase en vanaf volgend jaar zal ons bedrijf in Sicilië 20 hectare met gember telen voor de commerciële markten. Dit maakt ons concurrerend en we maken onderdeel uit van een breder partnerschap dat erop is gericht om een groot deel van de toeleveringsketen te bestrijken”, zegt Amato. 

“Wat ons verenigt met onze partners is het idee om in korte tijd een vers, Italiaans gewas op de binnenlandse en buitenlandse markten te brengen. De gember die wij telen is heel anders dan die uit landen aan de andere kant van de wereld. Het wordt maanden bewaard en is 50 dagen onderweg, wat een ecologische impact met zich meebrengt. Italiaanse gember is daarom veel duurzamer en geteeld volgens Italiaanse veiligheidsnormen, die behoren tot de meest restrictieve ter wereld. Daarnaast zal onze gember beter ruiken en smaken omdat het vers is”, legt Amato uit.

De afzetmarkt is de Italiaanse detailhandel. “De detailhandel zou graag zien dat er grote hoeveelheden worden gedistribueerd over het hele Italiaanse grondgebied. Gember wordt namelijk steeds meer in het nichesegment gedreven.”

“We zijn gestart met een project om de gemberteelt verder uit te breiden en we hopen daarmee ook de markten van Noord-Europa te bereiken. Er wordt in die landen namelijk veel gember geconsumeerd. Tot nu toe bedragen de prijzen voor 200 gram verpakte, Chinese gember €2,50. Wij zijn echter van mening dat Italiaanse gember, die verser is, een hogere prijs zal hebben”, zegt de ondernemer.

De gefotografeerde gember is nog niet volgroeid en is geoogst bij wijze van presentatie. "In Sicilië wordt gember in juni gezaaid en geoogst tussen december en januari."

Voor meer informatie:
Amedeo Amato
Azienda Amato Antonino
Contrada Reverbero - Acate (Ragusa) Italië
+39 327 2015677
[email protected] 

Publicatiedatum: