Hugo Castro van GinaFruit:

"Bananentelers verliezen 30% van hun opbrengst door vulkaanuitbarsting op Ecuador"

Op zondag 20 september barstte de vulkaan Sangay in Ecuador uit. "De uitbarsting trof vooral nabijgelegen steden en provincies die zich in de richting van de wind bevinden. Er was een 10 kilometer hoge aswolk en die kwam neer op het kustgebied waar ongeveer 30-40% van de bananenteelt van Ecuador plaatsvindt," zegt Hugo Castro van GinaFruit.

Bananenplanten bedekt met as

Schade is beperkt
Het door de vallende as getroffen areaal omvat volgens officiële schattingen meer dan 50.000 hectare, maar Castro zegt dat de totale schade voor de telers veel erger had kunnen zijn. "De as brengt geen schade toe aan de bodem of aan de bomen, ze leveren juist voedingsstoffen aan de bodem. Maar de hangende bananentrossen aan de planten worden wel aangetast als ze bedekt zijn met de as, die als een soort schuurpapier fungeert en mechanische schade toebrengt aan de bananen, waardoor ze ongeschikt zijn voor de export. We schatten dat de totale schade voor de Ecuadoraanse telers minder dan 15% van de totale opbrengst bedraagt," legt Castro uit.

"Er zijn meer actieve vulkanen in Ecuador, en daardoor zijn veel telers voorbereid op een gebeurtenis als deze. We hebben een paar voorzorgsmaatregelen getroffen voor het geval er een vulkaanuitbarsting plaatsvindt. We brengen een speciale zak aan rond de bananentrossen, we noemen het een aszak, en we leggen deze om de bovenkant van de trossen om de bananen te beschermen tegen as. We hebben ook een schijfvormige beschermer in de tros, die fungeert als een soort paraplu om de as uit de buurt van de bananen te houden. Je kunt schade nooit volledig vermijden, maar deze voorzorgsmaatregelen minimaliseren wel de schade."

Aszakken rond de bananentrossen

Markten veelal niet beïnvloed
"Door de voorbereiding van de meeste telers op dit soort gebeurtenissen was de totale schade meestal minimaal," zegt Castro. "Gebaseerd op dat wat ik bij mijn telers heb gezien, is er niet meer dan 15% van de totale schade voor ons. In totaal, voor alle getroffen Ecuadoraanse telers, schat ik dat de schade ongeveer 30% bedraagt, die kan worden vertaald naar 50.000-80.000 kartons in een week. De schade treft ook alleen de bananen die nu klaar zijn voor de oogst, de jongere bananen die al in de bomen zitten, zullen niet veel nadelig effect ondervinden,"

"Het verminderde aanbod uit Ecuador zal de markt niet echt beïnvloeden. Aan het begin van de week dachten we dat de uitbarsting een effect zou hebben op de markt, maar er is al een wereldwijd overaanbod aan bananen. De totale vraag is door de pandemie met ongeveer 30% gedaald, dus de lagere volumes als gevolg van de uitbarsting zullen geen effect hebben op de markt," concludeert Castro.

Voor meer informatie:
Hugo Castro
GinaFruit
+593 999423369
gerencia@ginafruit.com.ec
www.ginafruit.com.ec


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven