Een vergeten groente maar een gezonde delicatesse: schorseneren

Schorseneren, een vergeten groente maar een gezonde delicatesse uit de volle grond. Schorseneren teler Julien en Nadine De Prins van Bvba De Prins uit Mechelen (België) is een echt familiebedrijf met ruim 24 jaar ervaring in het telen van deze bijzondere groente. Gebrs van Aarle heeft al een jarenlange relatie met het bedrijf en maakte onderstaande verslag over de teelt.

De Teelt
De grond in de Leest (4 hectare) is ideaal omdat schorseneren heel veel water nodig hebben en een luchtige grond die goed water doorlaat. Julien doet aan wisselteelt: om de 6-7 jaar wordt er pas weer op dezelfde grond geteeld om optimale kwaliteit te houden.
Begin april, als de grond extra luchtig is, worden de zaden, zo groot als een tandenstoker in rijen op 30 centimeter van elkaar geplant. De schorseneren moeten mooi recht groeien, want enkel de rechte exemplaren zijn geschikt voor de verkoop.


De Oogst
Van september tot en met april worden de schorseneren geoogst. Naast zoonlief die in de voetsporen van pa gaat treden, hebben ze hulp van enkele helpers. De andere maanden van het jaar verbouwen ze prei. 

Er wordt tussen de 15 en 25 ton schorseneren geoogst per hectare. Eenmaal gerooid worden ze de hand gesorteerd volgens kaliber. Idealiter zijn ze tussen de 20 en 30 centimeter lang. Tot slot worden ze verpakt in een zakje (per kg, halve kg of 750gr) of onverpakt  in een fust. Daarna vervolgen ze hun weg naar o.a. Gebrs van Aarle.

Bereiding
Schorseneren worden klassiek klaargemaakt in een bechamelsaus met wat currypoeder, maar kunnen ook verwerkt worden tot gezonde groentechips en of gebruikt in  koude salades, soepen, sauzen en ovenschotels.  

Schoonmaken
Schorseneren worden ook wel keukenmeidenverdriet genoemd omdat het zoveel werk is om de schorseneren te 'kuisen'. Daarom behoren ze ook bij de vergeten groente vanwege de kostbare tijd van schoonmaken. Tip: wrijf je handen in met olie en je 'kuist' de schorseneren zonder verdriet! Geniet van deze groente, want ze is niet alleen superlekker, maar ook zeer gezond en bevat bovendien veel ijzer.

Voor meer informatie
Gebrs van Aarle
Van Leeuwenhoekweg 39
5482 TK Schijndel
073 5441919
www.gebrsvanaarle.eu     
verkoop@aarlegebrs.nl      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven