Aardappeloogst komt in stroomversnelling in Salamanca

et aardappelrooien in de Spaanse provincie Salamanca komt in een stroomversnelling nu het de beurt is aan het Hermes-ras. Deze variëteit, bestemd voor de verwerkende industrie voor de productie van chips, is geleidelijk aan de Agria-aardappel aan het vervangen vanwege de betere houdbaarheid en het hogere gehalte aan drogestof.

De telersvereniging Floyma is specialist in dit aardappelras en doet daarvoor een beroep op een vijftigtal telers uit Salamanca, Ávila en Valladolid. De coöperatie raamt de oogst Hermes-aardappelen op 22.000 ton, waarvan er al zo'n 4.000 ton zijn opgeslagen en zo'n 1.500 ton naar de fabrieken zijn gestuurd. De einddatum van het seizoen hangt volledig af van het weer.

Naast Hermes worden nu ook andere rassen gerooid en het zijn de opslagbedrijven die voor de telers het tempo bepalen. Aranpino, de belangrijkste aardappelcoöperatie in Salamanca, heeft nog steeds ongeveer de helft van de gewassen op de velden staan. Deze telersorganisatie bewaart jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 ton aardappelen, maar met de lagere productie van dit jaar weten ze nog steeds niet hoeveel ton ze uiteindelijk zullen rooien. Op dit moment zijn ze de laatste middellate rassen aan het oogsten, zoals Sylvana of Spunta, en zijn ze ook al begonnen met de late rassen Agria en Jelly.

De roodvlezige aardappelen, die dit jaar de beste prijzen maken, brengen voor de teler rond de 0,15 €/kg op, terwijl hij voor zijn witvlezige aardappelen deze week tussen de 0,07 en 0,11 euro krijgt.

Het ras Jaerla, goed voor één op de drie aardappelen in Salamanca in 2010, zie je nog nauwelijks op de velden. Het was een vroeg ras en de teler profiteerde van de snelle intrede ervan op de markt, maar inmiddels is het bijna volledig verdrongen door de veelzijdiger Agria-aardappel.

Salamanca, de tweede grootste aardappelprovincie in de regio Castilla y León met 4.404 hectare dit jaar, teelt rassen die voornamelijk in zakken worden afgezet aan de horeca, ook in het naburige Portugal.

Bron: lagacetadesalamanca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven