Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pulsed Electric Field Technology

Nieuw-Zeelandse McCain investeert in elektrotechniek om koolstofarm te kunnen produceren

De McCain Foods fabriek in het Nieuw-Zeelandse Timaru heeft een nieuwe weg ingeslagen op het pad naar meer duurzaamheid door de installatie van een elektriciteitsnetwerk op basis van McCain’s eigen technologie.

De McCain Foods fabriek is 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf om aardappelen te verwerken tot een reeks diepgevroren producten. De vraag naar energie in dit productieproces is aanzienlijk. Tot voor kort gebruikte McCain stoom uit de verbranding van kolen in het voorbehandelingsproces. Het bedrijf heeft nu zijn kolenverbruik verminderd door het installeren van technologie die is ontwikkeld en eigendom is van McCain, Pulsed Electric Field Technology (PEF).

Van links naar rechts: John Jackson (directeur McCain), Lenard Smythe (projectmanager), Kanchana Marasinghe (EECA senior accountmanager), Eddie Christian (EECA general manager), Nigel Bowen (burgemeester van het district Timaru), Barto Greeff (plantmanager van McCain Timaru)

Het PEF-systeem draagt bij aan de wereldwijde inzet van het bedrijf om de CO2-uitstoot van de fabrieken tegen 2030 met 50% te verminderen. Het bedrijf bespaart niet alleen zo’n 4.800 ton koolstof per jaar, maar ook ongeveer 52.000 gigajoule aan energie door een grotere efficiëntie en minder verspilling. Dit komt overeen met de elektriciteit die nodig is om ongeveer 1.800 woningen een jaar lang van stroom te voorzien.

Het elektrische veld dat tijdens de verwerking door ongesneden aardappelen wordt gepulseerd, resulteert in minder breuk bij het snijden met als resultaat minder afval. Het energie- en waterverbruik wordt aanzienlijk verminderd en na de PEF-behandeling wordt er minder olie geabsorbeerd bij het frituren. Het nieuwe systeem is fysiek kleiner dan de oude voorverwarmers, waardoor ook ruimte wordt bespaard.

McCain neemt deel aan het Energy Transition Accelerator (ETA)-programma van EECA, dat de grootste energiegebruikers van Nieuw-Zeeland, die meer dan 10.000 ton koolstofuitstoot per jaar genereren, in staat stelt een leidende rol te spelen in het traject om het gebruik van koolstof in Nieuw-Zeeland te verminderen. Het ETA-programma biedt een routekaart voor organisaties om hun activiteiten koolstofvrij te maken en kan, waar nodig, cofinancieringssteun bieden. EECA heeft 250.000 dollar (ruim 214.000 euro) verstrekt voor het PEF-project van McCain, uit haar Technology Demonstration Fund.

Andrew Caseley van EECA zei dat een van de doelstellingen van de financiering is om de invoering van onderbenutte energie-efficiënte technologie in Nieuw-Zeeland te stimuleren. "Hoewel de PEF-technologie door McCain is geïnstalleerd in andere van haar voedselverwerkende fabrieken over de hele wereld, is het nieuw in Nieuw-Zeeland. Er is een groot potentieel voor koolstofreductie in de verschillende verwerkende industrieën door het gebruik van technologie. Elektrificatie is de sleutel om onze grootste emittenten van fossiele brandstoffen te halen en de weg te wijzen naar een koolstofarme toekomst, en we zijn blij dat we McCain kunnen steunen bij het boeken van deze vooruitgang."

Barto Greeff van McCain Foods New Zealand zei dat de aanpassing van McCain's activiteiten om de impact op de klimaatverandering te verkleinen van cruciaal belang is voor de groeistrategie van het bedrijf en een essentiële bouwsteen om best-in-class te zijn voor duurzame praktijken. De directie streeft ernaar om tegen 2025 te stoppen met het gebruik van steenkool.

Publicatiedatum: