Dit jaar lijkt grotendeels een herhaling van vorig jaar als het gaat over kwaliteitsproblemen in hardfruit veroorzaakt door extreme weersomstandigheden, schrijft Hayo Andreae in zijn KCB-column. Nachtvorst in het voorjaar, hagel en een hete zomer waardoor veel percelen last hadden van zonnebrand. In het handelskanaal zien we zonnebrand nauwelijks terug. Dit wordt doorgaans goed uitgesorteerd, maar hagelschade verdient meer aandacht. Hier wordt toch geregeld op afgekeurd of gedeclasseerd.
Aanduiding op kuubskisten
Wat ook aandacht behoeft, nu het fruit geoogst is in kuubkisten voor de lange bewaring, is de aanduiding op de kisten. Aanduidingen op bulkverpakkingen zoals kuubkisten zijn overigens niet alleen verplicht bij het hardfruit, maar gelden voor al het (nog) ongesorteerde groenten en fruit dat in bulkverpakking voor korte of langere tijd wordt opgeslagen. Dit omdat op ieder moment in de keten (tussen teler/opslag- en verpakkingslocatie/eindafnemer) duidelijk moet zijn waar het product vandaan komt.
Op elke kuubkist moet een etiket/kaart zijn aangebracht met daarop het land van oorsprong en de volledige naam en adresgegevens van de verzender (producent/teeltbedrijf) of een door het KCB erkende code. Nadat de producten gesorteerd/verpakt zijn, moeten ook de klasse, variëteit en sortering worden vermeld conform de EU-handelsnormen.
Voor import al aangeduid
Voor (ongesorteerde) producten uit andere EU-lidstaten, niet EU-lidstaten en derde landen die in kuubkisten naar Nederland worden vervoerd, geldt dat deze vóór binnenkomst in Nederland al moeten zijn aangeduid; met NAW-gegevens van de buitenlandse verzender en het land van oorsprong. Hiermee kan het buitenlandse product duidelijk worden onderscheiden van het in Nederland geteelde product én is op het moment van verpakken duidelijk welk land van oorsprong het betreft.
Het KCB heeft bij reguliere controles aandacht voor de aanduidingen op kuubkisten. Indien nodig worden extra controles uitgevoerd.
Meer informatie over aanduidingen klik hier.
Bron: KCB