Aanbodtekort laat Chinese gember- en uienprijzen stijgen

De vraag naar Chinese gember en uien op de overzeese markten is de afgelopen maanden sterk gestegen. Als gevolg daarvan hebben de meeste Chinese exporteurs te maken gehad met een tekort aan aanbod, en dit zal naar verwachting nog wel enige tijd voortduren. Het recente Chinese uienexportverbod zorgt daarbij voor een veranderde marktdynamiek. Zhang Chunjian, manager van Jinan Wanxin Foods sprak erover.

Gember
Jinan Wanxin Foods exporteert voornamelijk naar Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. "Als gevolg van een sterke vermindering van de gemberopbrengst vorig seizoen, is het voorraadvolume laag en is er een tekort aan aanbod, waardoor de prijzen voortdurend stijgen," zegt Zhang. "Het huidige marktvolume is ongeveer een derde van de normale hoeveelheid. De exportprijs komt nu op ongeveer €2142 per container, wat meer dan het dubbele is van vorig jaar."

De gember wordt midden tot eind oktober geoogst. Het areaal is dit jaar toegenomen en de opbrengst zal naar verwachting aanzienlijk toenemen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zullen naar verwachting dalen op het moment dat de nieuwe oogst beschikbaar komt, maar het is nog te vroeg om dat te zeggen.

Uien
Half september kondigde India een verbod op de export van uien aan. Zodra het verbod bekend werd, richtten importeurs uit heel Zuidoost-Azië en Zuid-Azië hun aandacht op China. "In een paar weken tijd schoot de marktvraag omhoog en leidde het aanbod tot prijspieken. De toename van de vraag op overzeese markten heeft ook een zekere invloed gehad op de lokale afzet. Momenteel zijn de uienprijzen op de Chinese markt ook gestegen," zegt Zhang.

Over Jinan Wanxin Foods
Naast knoflook exporteert Jinan Wanxin Foods ook gember, uien, appelen, peren, kastanjes, aardappels, taro, en andere groenten en fruit, evenals verwerkte producten zoals ingemaakte gemberschijfjes, knoflookpoeder en knoflookkorrels. Momenteel zijn Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika de belangrijkste markten van het bedrijf, waarnaar het jaarlijks ongeveer 2.000 containers exporteert.

Voor meer informatie:
Zhang Chunjian
Jinan Wanxin Foods Co., Ltd.
+86 13561730391
wantaogarlic@china.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven