Minder concurrentie uit Turkije verwacht

Meer Spaanse citroenen en grotere maten

Het is alweer de beurt aan de eerste Fino en Primafiori citroenen in Spanje, waarvan de pluk het seizoen 2020/2021 officieel inluidt. Na het ontgroeningsproces komen ze dan eind september of begin oktober op de markt.

De hoeveelheden Fino citroenen zullen 14% hoger uitvallen dan vorig seizoen, zo voorspelt de citrustelersvereniging Ailimpo. Die cijfers worden ook bevestigd door officiële gegevens van het ministerie van Landbouw en van de bevoegde autoriteiten van de autonome gemeenschappen waar het citrus wordt geteeld. De telersprijzen gaan van start met een gemiddelde van 0,57 €/kg voor verse citroenen met een kaliber van meer dan 58 millimeter.

Vorig jaar waren er veel kleine maten aan het begin van het seizoen, maar de gunstige weersomstandigheden van dit jaar hebben direct gezorgd voor mooie maten. Er wordt dan ook verwacht dat het aanbod vlot zijn weg zal vinden naar de markt en goed benut zal worden.

"De vooruitzichten zijn heel mooi. Maar toch is enige voorzichtigheid geboden, want het coronavirus en de gevolgen ervan blijven onvoorspelbaar. De onzekerheid blijft groot op alle niveaus", zegt José Antonio García, directeur van Ailimpo.

“Tussen maart en mei werd er een spectaculaire stijging van de vraag naar citroen opgetekend omdat de consument op zoek was naar vitamine C ter versterking van het immuunsysteem. Daarna vlakte die vraag wel wat af en nu moeten we afwachten hoe de consument reageert op de huidige ontwikkelingen en ook wat het weer in Europa doet. Bij het begin van de pandemie viel de horeca helemaal stil en die is toch een belangrijke afnemer van de citroenen. De horeca heeft zich nog niet helemaal hersteld en we hopen dan ook dat het percentage afzet dat we daar verliezen gecompenseerd wordt door een grotere consumptie van de huishoudens”, zegt José Antonio García.

Argentinië zag al eerder zijn export van citroenen naar Europa stopgezet vanwege fytosanitaire problemen, maar ook de voorraad uit Zuid-Afrika is al bijna op. “De verwachting is dat het merendeel van de voorraad citroenen van het zuidelijk halfrond in de eerste week van oktober opgekuist zal zijn, zodat we een redelijk schone markt zullen aantreffen. Het lijkt er ook op dat Turkije dit jaar met lagere volumes voor de dag komt, wat best wel eens zou kunnen zorgen voor een mooie vraag van tweede klasse product op de Oost-Europese markt. Toch gaan we geen boude uitspraken doen. We weten maar al te goed dat we het 'wedstrijd per wedstrijd’ moeten bekijken, zoals men dat in voetbaltaal zegt. Vertaald naar onze wereld: week per week dus”, zegt de directeur van Ailimpo.

Op 9 oktober wordt een campagne gelanceerd die wordt medegefinancierd door Europese fondsen en die tot doel heeft de consumptie van Spaanse citroen te promoten. De promotieacties zullen plaatsvinden in Spanje, Frankrijk en Duitsland, maar ook in de Verenigde Staten en Canada, tot eind 2022.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven