Rwandese telers kampen met tekort aan pootaardappelen

Telers in de noordelijke en westelijke provincies van Rwanda hebben nog steeds te maken met een tekort aan pootaardappelen. De noordelijke vulkanische regio is goed voor meer dan 80% van de nationale aardappelteelt en 60% van de teelt wordt rechtstreeks gebruikt voor de consumptie in deze regio. Dit betekent dat een aanbodtekort kan leiden tot voedingsonzekerheid en prijsstijgingen.

Een teler uit Busasamana vertelde The New Times dat ze om verschillende redenen te maken hadden met een tekort aan pootaardappelen. "In het vorige seizoen werden we geconfronteerd met een ziekte genaamd 'Sembeshyi', die de aardappelteelt verwoestte en daarom was het niet mogelijk om goede pootaardappelen te selecteren. Dit veroorzaakte onmiddellijk een tekort aan pootgoed."

Positieve pootaardappelselectie
Positieve pootaardappelselectie is een eenvoudige praktijk om de kwaliteit van de pootaardappelen hoog te houden. Door gezond uitziende, krachtige moederplanten te selecteren verkrijgen de telers goede poters voor de teelt van het volgende seizoen. Volgens de telers was dit nu niet mogelijk vanwege de ziekte die de moederplanten heeft aangetast. De bovengenoemde teler voegde eraan toe dat vermeerderaars niet professioneel zijn, wat het tekort verergert. 

Aardappelteelt in gevaar
Uit de statistieken van de Rwanda Agricultural and Animal Resources Development Board (RAB) blijkt dat de aardappeltelers tot nu toe gemiddeld 16 ton/ha oogstten, maar dat ze meer dan 30 ton zouden moeten oogsten en dat het probleem grotendeels wordt toegeschreven aan het gebruik van ongeschikt pootgoed.

Rwanda teelt 916.000 ton aardappelen/jaar en is daarmee het op twee na populairste gewas in het land. Aardappelen beslaan 3,9% van het totale tuinbouwareaal. De gemiddelde aardappelopbrengst is 10 ton/ha, wat laag is in vergelijking met het opbrengstpotentieel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven