In Zweden kan papaja en bananen geteeld worden dankzij aquaponics

Steeds meer Zweedse telers kweken lokaal vissen en planten in kassen door middel van aquaponics, een teeltmethode waarbij de planten bemest worden met uitwerpselen van de vissen. De vissen krijgen hun voeding door algen en bacteriën in een gesloten kringloop waarin de planten het water zuiveren en hergebruiken.

Björn Oliviusson is promovendus aan de KTH (de Technische Hogeschool) in Stockholm en onderzoekt de methode die zijn oorsprong kent in de Aziatische rijstteelt. Hij wijst erop dat de energiezuinige kassen het mogelijk maken om fruit dat nu geïmporteerd wordt, lokaal te telen. In de KTH-kas kweken ze tropische planten, van bananen en papaja tot vanille en koffiebonen.

Als nadeel wordt vaak genoemd dat aquaponics veel energie nodig heeft en duur is voor de consument. Maar dat bananen nu goedkoop zijn, gaat vaak ten koste van het milieu, zo stelt Oliviusson: “Als we zouden betalen voor de milieuschade in de landen waar bananen geteeld worden, dan zou de bananenprijs ook veel hoger zijn.”

Behoefte aan lokale teelt kan toenemen
Oliviusson meent dat lokale teelt op den duur zijn vruchten zal afwerpen en de zekerheid kan bieden dat tropische gewassen ook in de toekomst beschikbaar zullen zijn. Klimaatveranderingen als droogte en waterschaarste kunnen de import moeilijker en duurder maken, terwijl ook de lange transporten het klimaat niet bevorderen.

Oliviusson: “Zweden voldoet eigenlijk aan alle eisen om een goed exportland te kunnen worden: goed functionerende infrastructuur, stabiele elektriciteit en veel ruimte. Daarnaast heeft Zweden veel restwarmte die gebruikt kan worden in de duurzame productie. We produceren zelfs evenveel restwarmte als alle elektriciteit die we produceren.”

Bron: svt.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven