Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister Schouten ontvangt biologisch trendrapport en 10-puntenplan

Vandaag nam Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens een afspraak met Michaël Wilde, directeur Bionext, het jaarlijkse trendrapport van onze sector in ontvangst. Dit jaar bevat het rapport niet alleen onze groeicijfers, maar ook 10 adviespunten die er voor moeten zorgen dat Nederland mee gaat groeien in de EU ambitie van gemiddeld 25% biologisch landbouw areaal in 2030. Dat forse groei in Nederland haalbaar is, bewijst Flevoland. De provincie groeide het afgelopen jaar naar 12,7% biologisch areaal, bijna 10% boven het landelijk gemiddelde. 

Van links naar rechts: Roosmarijn Saat, Jan Groen, minister Carola Schouten, IJsbrand Snoeij en Michaël Wilde.

"Een gerichte aanpak werkt”
Dat is de boodschap aan Minister Schouten. Uit het trendrapport blijkt dat het landelijk landbouwareaal (3,8%) en het biologisch marktaandeel in supermarkt (3,2%) nauwelijks zijn gegroeid, terwijl enkele provincies juist forse groei laten zien. Flevoland groeide in 2019 maar liefst naar 12,7% biologisch areaal, bijna 10% boven het landelijk gemiddelde. Een belangrijke reden voor de groei en het hoge aandeel is de infrastructuur in de provincie. Er zijn veel boeren, waardoor er ook veel kennis, een groot netwerk en machines beschikbaar zijn. Daarnaast investeert Flevoland ook in de ontwikkeling van de biologische sector, zoals de proeven met strokenteelt en de teelt van robuuste aardappels. 

"Nu is de tijd. Er zijn genoeg mogelijkheden voor biologisch om te groeien. Bovendien gaat biologisch naadloos samen met de kringlooplandbouw visie van Minister Schouten. Namens de sector spreek ik de wens naar de Minister uit om gebruik te maken van onze adviezen in het bepalen van haar beleid", aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

Evenwichtige groei
Het 10-puntenplan beschrijft hoe biologisch landelijk evenwichtig kan groeien, zowel aan de vraag als de aanbod kant. De inzet van publiekscampagnes en geen BTW op biologische voeding moeten de consumentenvraag stimuleren. De introductie van een ‘Bio-check’ moet er voor zorgen dat nieuwe wetgeving de verdere groei van biologische landbouw niet in de weg staat en de sector wil dat er wordt nagedacht over mogelijkheden om de financiële risico’s tijdens omschakelperiode te verlagen. 

Klik hier voor het Bionext Trendrapport.

Publicatiedatum: