Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop Zwaan, Sunda

“Van taugé tot sopropo en van paprika tot Chinese bladgroenten voor de Aziatische keuken”

Tholen – Tomaten, taugé en paprika’s worden veel verkocht bij handelsbedrijf Sunda maar ook de minder bekende en bijzondere producten als verse sopropo, doerian, citroenbladeren en diverse soorten Chinese bladgroenten komen voorbij. “Wij verkopen alle soorten verse groenten voor de Aziatische keuken die je niet zomaar bij de standaard AGF-groothandel gaat vinden,” vertelt Joop Zwaan.

Kai Lan, een soort Chinese broccoli

Groenten van dichtbij en ver
“Onze groenten halen we uit verschillende landen. Veel komt er bijvoorbeeld met de vrachtwagen uit Spanje zoals de Shanghai Paksoi, paprika’s en tomaten. Andere producten komen dan weer van verder weg zoals kousenband, gember en doerian welke we voornamelijk naast rijst en loempiavellen importeren uit Suriname en China.” Niet alleen worden groenten geïmporteerd maar een deel van het assortiment komt van Hollandse bodem. “Eén van de meer bijzondere producten die we uit Nederland halen is verse sopropo die een tuinder verbouwt in het Westland. Er is op het moment veel vraag naar dit product vanwege een importverbod van verse sopropo uit Suriname sinds eind 2019.” Het product wat echter het meest gevraagd wordt is taugé. “Dat staat voor veel van onze klanten bijna gelijk aan brood,” lacht Joop. “Ook de Kai lan (Soort Chinese broccoli) en Soisam (tropische bladgroente) doen het goed als bijzondere producten. Ook rijst is voor ons een belangrijk product en veruit het belangrijkste ingrediënt voor de Aziatische keuken. Om die kwaliteit te garanderen hebben we sinds 2008 een eigen rijstteelt in Suriname onder ons eigen label.”

Soisam

Horeca
Het belangrijkste afzetkanaal voor Sunda is de horeca. Vooral de Aziatische keukens in Nederland weten de weg naar het Haagse bedrijf te vinden. “Naast een uitgebreid assortiment kennen onze klanten ons ook van dat beetje extra wat we voor ze kunnen betekenen,” vertelt Joop. “Een vrachtwagen erbij of een bestelling last minute aanpassen is voor ons geen enkel probleem, want daar zijn we flexibel in. Naar mijn mening moet je de klanten ook waarderen zoals jij wilt dat de klanten jou waarderen. Dit wederzijdse respect is wel waar wij om bekend staan. Vandaar dat onze bedrijvigheid loopt van het importeren van verse gember uit China tot het bezorgen van de bestellingen tot aan de deur van het restaurant.”

De klanten van Sunda kregen met het coronavirus ook wel de nodige klappen te verwerken. “Toch mogen wij niet klagen als bedrijf. We hebben verlies geleden maar ik zag het toch somberder in dan tot nu toe is gebleken. Zo gingen veel van onze klanten over op afhaal en zagen we ook dat de omzet bij de speciaalzaken toenam. Wat dat betreft mogen we niet klagen.”

Gember
Voor de handel had het coronavirus minder impact. “Wat we echt van ver halen wordt voornamelijk gedaan door onze partners. Bij sommige producten had het wel zijn impact op de prijs zoals bij gember. Dat is echter een product dat regelmatig in prijs schommelt. Zo is er op het moment een tekort aan kwalitatief goede gember waardoor je als snel zo’n 32 euro voor een doos neertelt maar het is een markt die ook zo weer in elkaar kan storten. Zelf halen wij ongeveer 1 container gember per maand uit China.”

Voor meer informatie:
Joop Zwaan
Sunda
Dinkel 88
2491 CH Den Haag
Tel: +31 (0)70 317 82 04
[email protected]
www.sunda.nl