Rederijen boeken in tweede kwartaal 2020 €2,3 mld winst

Volgens analisten van SeaIntelligence Consulting boekten de containerrederijen in het tweede kwartaal van dit jaar een gezamenlijke winst van €2,3 mld, ondanks het feit dat elke rederij zijn omzet en hoeveelheden zag dalen tegenover dezelfde periode van vorig jaar.

"Dit moet het resultaat zijn van een combinatie van kostenreductie en hogere vrachttarieven, want bijna alle rederijen hanteerden hogere tarieven dan in het tweede kwartaal van 2019", verklaart Alan Murphy, uitvoerend directeur van SeaIntelligence Consulting.

Het tweede kwartaal van 2020 was het eerste sinds 2010 waarin de tien rederijen die hun financiële resultaten publiceren een positieve EBIT per TEU lieten zien. Hapag-Lloyd haalde het hoogste rendement, met een EBIT per TEU van €125,08. Maersk liet een EBIT per TEU van €110,47 optekenen en het Zuid-Koreaanse HMM €110,30. De minst winstgevende rederij was Yang Ming, met een EBIT per TEU van €15,89, net voor OOCL (€38,53) en het moederbedrijf van laatstgenoemde, Cosco (€49,81).

"Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor de scheepvaartmaatschappijen. De pandemie heeft uiteindelijk niet zo’n grote impact gehad op de containervaart als aanvankelijk werd gevreesd", aldus Alan Murphy. "De focus ligt nu vast en zeker volop op het derde kwartaal, want dat is het piekseizoen voor de containervaart."

Toeslagen
Na de forse daling van de brandstofprijzen zijn de rederijen begonnen met het afschaffen van de toeslagen voor laagzwavelige brandstoffen, die eerder dit jaar waren ingevoerd om te kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving van de International Maritime Organization (IMO). De toeslagen zijn hoe dan ook voorwerp van kritiek van onder andere de British International Freight Association (BIFA).

Bron: MasContainers / simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven