De uitdagingen voor de sector zijn niet min: plaagdruk, Green Deal en Brexit

De prijzen voor de eerste contracten van de Spaanse kaki's liggen boven de productiekosten

Het nieuwe kakiseizoen in Spanje gaat van start met lagere oogsten en betere prijzen, maar de sector wacht ook met een bang hart af welke richting de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk uitgaan. Daarnaast moeten de kakitelers een antwoord weten te bedenken op de toenemende afwijzing van het gebruik van de bestaande gewasbeschermingsmiddelen op een moment dat de plaag- en ziektedruk alleen maar lijkt toe te nemen.

In het afgelopen decennium heeft Spanje zijn kaki-areaal uitgebreid van 5.827 naar 18.057 hectare, zo blijkt uit de resultaten van een enquête naar landbouwareaal en gewasopbrengsten, uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Na de recordoogst van 2019, toen meer dan 400.000 ton werd geplukt, zal de productie dit jaar naar verwachting dalen als gevolg van de aanhoudende voorjaarsregens in Valencia en plagen en ziekten zoals cotonet, roetdauw en recentelijk ook de schimmel Mycosphaerella. De telersorganisatie Unió de Llauradors raamt de oogst op ongeveer 315.000 ton in Valencia, terwijl de landbouwvereniging AVA-Asaja en de Toezichtsraad van de Oorsprongsbenaming Kaki de la Ribera del Xúquer het onder de 300.000 ton houden.

De prijzen voor de eerste contracten, die zich tussen de 25 en 32 cent per kilo situeren, liggen boven de productiekosten, die dit jaar door de coronamaatregelen wel zijn gestegen.

De voorzitter van de Toezichtsraad van de Oorsprongsbenaming Kaki de la Ribera del Xúquer, Cirilo Arnandis, verklaarde aan de nieuwsdienst Efeagro dat de kaki voor hem nog altijd een product is met een mooie toekomst voor zich, maar dat de teelt zich zal moeten aanpassen aan wat de Green Deal voorschrijft en aan een mogelijke halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030. "Een groener Europa is best prima, maar een middel dat werkt uit de handel halen zonder een vervanger met dezelfde functie en doeltreffendheid in de plaats te stellen, kan niet", zo zegt hij.

Ook de vicevoorzitter van Asaja in de Valenciaanse Gemeenschap, Bernardo Ferrer, heeft het over dezelfde problematiek: "De kakiteelt wordt met de dag moeilijker door de klimaatverandering en we hebben niet de middelen om de plagen het hoofd te bieden".

"Alles hangt af van wat ze in Brussel beslissen. We hebben het Spaanse ministerie van Landbouw gevraagd de kwestie bij de Commissie aan te kaarten en te vragen om een uitzondering, zoals de Italiaanse regering heeft bekomen, om de werkzame stof methylchloorpyrifos te mogen blijven gebruiken na het verbod erop dat vanaf dit seizoen ingaat", zo zegt Ferrer.

Ferrer heeft ook zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke no-deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk aangezien de Britse markt, samen met Duitsland en Frankrijk, één van de belangrijkste bestemmingen is voor Spaanse kaki.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven