Nieuwe aanplant zorgt voor opbrengststijging van 35%

Italiaanse gele kiwi's bezig met een comeback

De 39e bijeenkomst van de International Kiwifruit Organisation vond dit jaar plaats op 16 en 17 september via een videoconferentie. De delegaties die aan de conferentie deelnamen kwamen uit Nieuw-Zeeland, Chili, Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en Frankrijk. Italië werd vertegenwoordigd door CSO Italy, dat lid is van de IKO, en daarnaast waren er ook leden van Agrintesa, Apo Conerpo, het Jingold Consortium, Frutta C2, Naturitalia en Spreafico aanwezig.

Een belangrijk onderwerp dat op de agenda stond, waren de vooruitzichten voor Europa. De oogst wordt geschat op 707.000 ton, 6% meer dan in 2019. De verwachting is dat het Italiaanse aanbod afkomstig zal stijgen met 3%, wat neerkomt op een oogst van circa 327.000 ton. Ook het Griekse aanbod zal naar verwachting met 10% toenemen en de oogst zal circa 272.000 ton bedragen. Spanje en Portugal zijn ook positief over de cijfers, maar Frankrijk raamt een daling van 6%.

In Italië is de stijging vooral te danken aan de nieuwe aanplant van gele kiwi’s, waarvan de oogst dit jaar bijna 80.000 ton zal bedragen. Dit is een stijging van maar liefst 35%. De verwachting is dat de oogst van de groene kiwi’s zal dalen met 4% ten opzichte van het historische minimum van vorig seizoen. Dit werd veroorzaakt door vorstschade, door plantsterfte en door wortelverstikking.

Het doodgaan van kiwiplanten is een fenomeen dat zich sinds 2012 voordoet in de regio Verona. Inmiddels komt het ook voor in andere regio’s, zoals Piemont, Lazio en Friuli Venezia Giulia. Ook zijn er meldingen uit Calabrië, Campanië en Basilicata. CSO Italy schat dat er vanaf 2012 al 4.500 hectare zijn getroffen. En er zijn ook gebieden waar de oogst ver onder het potentieel ligt. Al met al een alarmerende situatie.

Op commercieel vlak zijn de ogen gericht op Griekenland, dat in de loop der jaren het areaal heeft laten groeien tot bijna 11.000 hectare. De verwachting is dat het Griekse kiwi-areaal, en bijgevolg de oogst, de komende jaren blijft stijgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven