Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse aardappeloogst daalde in 2019 met 2%

De totale Amerikaanse aardappeloogst in 2019 bedroeg 424 mln cwt (ruim 21,5 mln ton), een daling van 2% ten opzichte van de oogst van 2018 voor vergelijkbare staten. Het geoogste areaal van 937.300 ha is 1% kleiner dan in 2018 voor vergelijkbare staten. De gemiddelde opbrengst van 453 cwt/ha was 1 cwt (± 20 kg) lager dan in het voorgaande jaar voor vergelijkbare staten.

De waarde van alle in 2019 afgezette aardappelen bedroeg €3,36 mld, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar voor vergelijkbare staten. De gemiddelde prijs van € 8,50/cwt steeg met €0,99 ten opzichte van 2018 voor vergelijkbare staten. De hoeveelheid afgezette aardappelen uit de oogst van 2019 bedroeg 395 mln cwt (ruim 20 mln ton), een daling van 2% ten opzichte van 2018 voor vergelijkbare staten. De afgezette hoeveelheid was goed voor 93% van de opbrengst in 2019, wat voor vergelijkbare staten niet veranderd is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Telers uit de 13 geraamde staten zetten 276 mln cwt (ruim 14 mln ton) af aan de verwerkende industrie uit de oogst van 2019. De afzet van tabelvoorraden bedroeg 97,9 mln cwt. De afzet van pootaardappelen bedroeg 19,7 mln cwt (ruim 1 mln ton) in 2019. De afzet van veevoer bedroeg 1,53 mln cwt (bijna 8 ton) voor 2019.

Deze ramingen zijn gebaseerd op informatie die is verstrekt door telers, bewerkers en staats- of federale agentschappen. De verschillende bronnen zijn: Market News Service spoor- en wegvracht, inspecties door de federale overheid en diverse gegevens die beschikbaar zijn via marketingprogramma's.

Prijsramingen vertegenwoordigen een gemiddeld rendement voor de telers voor alle toepassingen en voor alle verkoopmethoden. Deze prijzen worden toegepast op de totale teelt om de waarde van de teelt te berekenen en op de verhandelde hoeveelheid om de afzetwaarde te berekenen. Sommige partijen onverkochte aardappelen dragen bij aan de waarde van de teelt, met inbegrip van het gebruik op het bedrijf voor pootgoed, veevoer, thuisgebruik en verlies. De gemiddelde seizoenprijs in de Verenigde Staten wordt verkregen door de prijzen van de staat af te zetten tegen de verhandelde hoeveelheden.

Vóór het seizoen 2019 zijn de teelt, het gebruik en de waarde van de afzet van aardappelen in elke staat gerangschikt naar seizoen op basis van de periode waarin het grootste aanbod wordt geoogst. Vanaf 2019 zijn de seizoensgebonden ramingen stopgezet.

Klik hier voor het volledige verslag.

Publicatiedatum: