Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Port of Antwerp houdt stand dankzij containeroverslag"

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp kende een daling van 5,1% in 2020 ten opzichte van de eerste 8 maanden van vorig jaar. De haven noteert een terugval in de overslag van alle goederenstromen, maar kan de schade beperken dankzij de containeroverslag die status quo blijft. Ten opzichte van de meeste andere havens in de Hamburg-Le Havre range houdt Port of Antwerp zeer goed stand. Ondanks de impact van de coronacrisis op de globale productie- en logistieke ketens en een daling van de vraag als gevolg van de pandemie, blijft de haven 100% operationeel.

Beperking van de schade
Na enkele mindere maanden in mei en juni, noteerde de containeroverslag sterkere hoeveelheden in augustus. Zo bleef de containertrafiek quasi status quo op jaarbasis met -0,6% in TEU ten opzichte van vorig jaar. Het aantal geschrapte afvaarten (blank sailings) zit vanaf augustus in dalende lijn. Rederijen organiseren ook extra aanlopen buiten de gewone vaarschema's die deels het effect van de blank sailings compenseren.

Verdere verlenging van betalingstermijnen
Om de rederijen, binnenvaartoperatoren en concessionarissen in de haven van Antwerpen te blijven ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden, besliste het Havenbedrijf in samenspraak met Alfaport Voka en MLSO, om een verder uitstel van betaling voor domeinconcessies en voor de zeevaart- en binnenvaartrechten toe te staan. 

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “De impact van het stilvallen van de globale supply chain door de coronacrisis is voelbaar geworden vanaf het tweede kwartaal en zal een effect hebben op de totale goederenoverslag dit jaar. Tegelijk zien we wel de eerste tekenen van herstel en het aantrekken van zowel de wereldwijde als de Europese economieën.”

Annick De Ridder, Havenschepen: “In tijden van crisis toont Port of Antwerp keer op keer haar wereldklasse. Onze haven toont haar weerbaarheid en wendbaarheid in deze crisis en houdt beter stand dan de meeste andere, vergelijkbare havens in de Hamburg-Le Havre range. Port of Antwerp is een robuuste haven die haar rol als grootste motor van onze economie al decennia waarmaakt. En dit dankzij de expertise en het engagement van alle werknemers en werkgevers die deze haven doen draaien. Dag na dag stellen zij alles in het werk om het efficiënt functioneren van de haven in alle veiligheid te blijven verzekeren.”

Bron: Port of Anwerp

Publicatiedatum: