"Dit is ongetwijfeld een goed jaar voor de witte Cilento vijg dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden. Een soortgelijk seizoen is al minstens drie jaar niet meer gezien: de opbrengst is met 50% gestegen ten opzichte van voorgaande jaren en de kwaliteit is uitstekend. Het droge klimaat tijdens de rijping en de oogstperiode heeft de productiviteit verbeterd en heeft de kwaliteit niet aangetast. Integendeel, dit jaar is er geen sprake geweest van rot of schimmel op de vruchten," zegt Francesco Cardone, agronoom en eigenaar van Tenuta Tenuta Marchese Cardone in de Italiaanse plaats Agropoli, in de provincie Salerno.
De teelt van de witte vijg in Cilento is zeer oud en gaat vermoedelijk terug tot de pre-Griekse tijd, toen deze boom in Italië werd geïntroduceerd na de eerste handelsreizen vanuit het Verre Oosten.
"Meestal duurt de vijgenoogst tussen de 30 en 40 dagen. Dit jaar zijn we echter al sinds begin augustus aan het oogsten en op dit moment zijn de bewerkingen voor het te drogen product nog steeds aan de gang. Deze vindt plaats in kassen met langere droogtijden (tussen 3 en 5 dagen) dan de traditionele drogers, die maximaal 2 dagen duren."
De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot de jaren '70 en de teelt was vergelijkbaar met die van vandaag. Daarna was er een generatiestilstand, maar vanaf de jaren negentig was er een opleving, waarbij het bedrijf zich weer ging bezighouden met de vijgenteelt. Momenteel heeft het teeltbedrijf een areaal van 27 hectare: 4 ha vijgenbomen, 20 ha olijfgaarden en 3 ha druivengaarden. Diversificatie van de tuinbouwproductie is volgens de ondernemer van fundamenteel belang om jaarrond te kunnen werken.
"De opbrengst van dit seizoen is ongeveer 5 ton verse Cilento vijgen met beschermde oorsprongsbenaming en 2,5 ton gedroogde vijgen. In oktober zal de verwerking van vijgen beginnen van trendy producten die door de consument worden gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld gedroogde vijgen gevuld met pistachenoten."
De verse witte Cilento vijg wordt in heel Italië aan de detailhandel afgezet. "De prijzen van het product zijn voor mij door de jaren heen constant gebleven, dankzij de samenwerking met enkele telers van de vlakte van Sele. Maar over het algemeen zijn de prijzen dit jaar lager geweest door de overvloedige productie."
"Gedroogde vijgen daarentegen worden niet alleen in Italië verkocht in gespecialiseerde delicatessenwinkels, maar bereiken ook markten in heel Europa dankzij een samenwerking met een groothandelaar die is gespecialiseerd in Italiaanse producten. De gedroogde vijg heeft een houdbaarheid van ongeveer 9 maanden. De periodes waarin het op grote schaal wordt geconsumeerd, lopen van september tot december, met een piek rondom Kerst en Pasen."
" Uiteindelijk ben ik van plan om in de toekomst het vijgenareaal te vergroten en een speciale faciliteit te bouwen voor de verwerking ervan," besluit Francesco optimistisch.
Voor meer informatie:
Francesco Cardone
Tenuta Marchese Cardone
Via Cennetiello, 8
84043 – Agropoli (SA) – Italië
+39 974 843370
GSM: +39 333 9784578
info@tenutacardone.com
www.tenutacardone.com