Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienrondje Primeur: wat gaat het nieuw seizoen brengen?

Bij de opstart van het zaauienseizoen is het weer tijd voor het traditionele glazen bol-moment. Hoe zijn de opbrengsten in de uien? Zitten de plantuien nog dwars? Wat zijn de marktvooruitzichten? En wat is nou de grootste impact van Corona? In het Vakblad Primeur dat afgelopen week bij de abonnees door de bus kwam, deden we een uienrondje langs Erik Waterman (Waterman Onions) en Kees Zandijk (VOF Zandijk) in de Noordoostpolder, Lindert Moerdijk (MSP Onions) en René Tiggelman (Van Langevelde) in Zuid-Beveland en Jaap D’Hont (Sorteerbedrijf D’Hont) en Rémy Tanghe (RTL Onions) in Zeeuws-Vlaanderen hoe de vlag ervoor hangt.


Lindert Moerdijk, MSP Onions:
“Ik zie de komende weken met vertrouwen tegemoet. Over de tweede helft van het seizoen kan ik nog niets zeggen. Een glazen bol heb ik nooit gehad en het bleek de afgelopen jaren toch vaak anders te lopen dan iedereen dacht, zowel in positieve als negatieve zin. Voor wat betreft de impact van Corona, zie ik als grootste effect dat er in landen als Afrika veel minder buitenlandse valuta beschikbaar zijn. Deze landen missen een hoop internationale handel en dat maakt het betalingsverkeer een stuk lastiger. Natuurlijk is de afzet van rode uien nog wat lager als gevolg van de Corona-crisis, maar de problemen met betalingen zie ik als grootste Corona-issue voor onze sector!”


Erik Waterman, Waterman Onions:

“In deze periode heb je traditiegetrouw te maken met wat druk van plantuien die in de weg zitten, maar dat is niet meer de hoofdmoot. Tot nu toe verloopt de afzet redelijk stabiel. Twee jaar terug was de vraag naar uien torenhoog als gevolg van de tekorten door de droogte en daar is nu geen sprake van.  Dit jaar is er meer sprake van een ‘normale’ oogstverwachting. Wanneer we de prijs concurrerend kunnen houden, denk ik dat onze kansen op de wereldmarkt niet ongunstig zijn. Met een uienprijs van pakweg twintig cent gesorteerd kunnen we op de hele wereld concurrerend zijn en blijven.”


Rémy Tanghe, RTL Onions:

“We zijn op een mooi prijsniveau aangevangen. Inmiddels begint het aanbod volop los te komen en is ook het zaaiuienseizoen gestart. Omdat er nog behoorlijk wat plantuien op de markt zijn, kan dat wel voor de nodige prijsdruk zorgen. Ik verwacht dat door de droogte het aandeel grove uien dit jaar toch eerder beperkt zal zijn. De plantuien die nu ingeschuurd worden, kunnen mogelijk later toch hun voordeel uit de grofte halen.”


Jaap D'Hont, Sorteerbedrijf D'Hont

“Het Belgische areaal is wederom uitgebreid en dit jaar komen er over het algemeen mooie uien vandaan. Men heeft in België onder goede omstandigheden kunnen zaaien. Ik verwacht dat de groei in België de komende jaren nog wel zal doorzetten en wellicht ten koste zal gaan van de uienteelt in Zeeland. In Zeeland komen mijns inziens alleen nog percelen in aanmerking voor de teelt van uien waar beregening/irrigatie mogelijk is. De laatste jaren waren in Zeeland de opbrengsten vaak toch vaak minimaal en als de prijs maar zozo is, zien telers geen reden om ermee door te gaan. Hopelijk voor iedereen blijft de prijs dit seizoen in elk geval kostprijsdekkend en blijven we de ondergrens van 10 cent voor uien afland vasthouden. We zullen dan vanzelf wel zien of de weg omhoog gaat.”


Rene Tiggelman, Handelsmaatschappij van Langevelde:

“Er zijn nog veel plantuien beschikbaar en die zitten traditiegetrouw de zaaiuien een beetje dwars. Zeker als ze door sommige partijen een paar cent onder de zaaiuien worden aangeboden. Daar zijn sommige klanten toch gevoelig voor”, constateert René. “Maar ik had me daarom al ingesteld op twee rustigere weken in de handel. Gelukkig lijken er voldoende uien te zijn. In het voorjaar dreigde nog even het rampscenario van twee jaar terug, maar gelukkig zijn veel uien goed bijgetrokken.”

Kees Zandijk, VOF Zandijk:
“Het plantuienseizoen begon met goede verwachtingen qua markt en prijs. De winterplantuien begonnen met telersprijzen van 25-27 cent, terwijl de handel in voorjaarsplantuien moeilijk op gang kwam met prijzen van 18 tot 22 cent. Naarmate het seizoen vorderde, zakten de prijzen met circa één tot anderhalve cent per week. De kilo’s die geoogst werden, vielen gemiddeld niet tegen, uiteraard met enkele uitzonderingen daargelaten. De kwaliteit viel wel snel terug bij sommige partijen, voornamelijk bij de later beregende percelen

Alle interviews lezen? Neem nu een jaarabonnement op Primeur en wij sturen het september-nummer nog toe