Eerste Valenciaans citrus, laatste loodjes overzees seizoen

"De Spaanse clementines hebben het voordeel van de versheid"

Het moment van de vroege clementines is aangebroken in Valencia. De pluk begint dit jaar een aantal dagen vroeger vanwege de voortijdige rijping en de goede kleuring van het fruit door de temperatuursdalingen eind augustus. De start van het Spaanse clementineseizoen valt samen met de komst van kouder weer in Midden- en Noord-Europa, wat normaal gezien altijd de consumptie van citrus bevordert. Daarbij komt nog dat de vraag naar citrus dit jaar sowieso hoger is sinds de uitbraak van het coronavirus.

“Maandag zijn de eerste clementines van het seizoen de deur uitgegaan”, zegt Abel Alarcón, manager van Agrios Selectos. "We zijn begonnen met het ras Clemenrubi, dat naar onze mening alle eigenschappen in huis heeft voor een mooie seizoensopener."

Het bedrijf teelt clementines, sinaasappels en citroenen en exporteert die onder het premiummerk Brio Fruits grotendeels naar Frankrijk, waar het zusterbedrijf Banagrumes is gevestigd en naar Italië, Duitsland en België.

Volgens Abel Alarcón is het aanbod van overzeese clementines en mandarijnen op de Europese markt nog steeds groot. “Maar je ziet nu toch wel al kwaliteitsproblemen opduiken vanwege overrijpe producten. De vraag naar easypeelers blijft hoog, maar wat het meest opvalt aan de vraagzijde is de invloed van corona. De consument is duidelijk op zoek naar vitamine C om het immuunsysteem te versterken”.

“Ik denk dat de daling van de temperatuur in Midden- en Noord-Europa de vraag naar Spaanse clementines gaat stimuleren in dit seizoensbegin, die overigens het voordeel van de versheid hebben tegenover het overzeese product. Je merkt dat de internationale markten al reikhalzend uitkijken naar het eerste Spaanse citrus. Het feit dat de zomerproducten zoals watermeloenen van de markt verdwijnen en het steenfruitseizoen veel eerder is afgelopen dan normaal, speelt daarbij ongetwijfeld ook een rol”, voegt hij eraan toe.

Het duurt nog ongeveer drie weken tot een maand voordat de eerste sinaasappelen in Valencia worden geplukt. Op de Europese markten heerst er momenteel een tekort aan overzeese sinaasappelen aangezien de import uit Argentinië werd opgeschort vanwege onderscheppingen van Citrus Black Spot. Maar ook Zuid-Afrika zal eerder eindigen dan normaal wegens de hoge vraag in de zomer. “Het ziet er goed uit voor onze eerste Navelina's, want er ligt een mooi prijsniveau in het verschiet. Maar laten we hopen dat men de sinaasappelen niet voortijdig gaat beginnen te oogsten, want als er product op de markt komt dat niet aan de vereiste kwaliteit voldoet, kan dat de perceptie en de waarde van de sinaasappelen in de daaropvolgende weken naar beneden halen”.

Voor meer informatie:
Abel Alarcón
Agrios Selectos S.L. (Brio Fruits)
Tel.: +34 962 868 000 (Spanje)
brio@brio.es
www.brio.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven