Zimbabwe wil zoete aardappelen gaan exporteren

Van de vele Zimbabwaanse exportproducten voerden zoete aardappelen de laatste jaren de boventoon en dit biedt telers in het land de mogelijkheid om regionale en internationale markten te betreden. 

De wereldwijde markt voor zoete aardappelen is de afgelopen vijf jaar fors gegroeid, op sommige markten zelfs met 130%. De Europese Unie voert de lijst van groeimarkten aan. 

Het is duidelijk dat de populariteit van zoete aardappelen onder consumenten toeneemt en dit biedt lokale telers de kans om de export van dit product op te schalen. Volgens Trade Map bereikte de markt voor zoete aardappelen in 2019 een waarde van €600 mln en maakte zij tussen 2015 en 2019 een jaarlijkse groei van 15% door. 

In dezelfde periode groeide de import van zoete aardappelen van 450 ton in 2015 naar 844 ton in 2019. Twee van de grootste importeurs van zoete aardappelen zijn Nederland (159 ton) en het Verenigd Koninkrijk (137 ton). Beide landen zijn al belangrijke handelspartners voor de Zimbabwaanse tuinbouwexport. 

Door zich te richten op Nederland kunnen lokale telers profiteren van de reeds gevestigde routes van het land naar Europa. Volgens het Centrum voor de Bevordering van de Import (CBI) wordt een groot deel van de zoete aardappelen bestemd voor Europa verhandeld via Nederland, van waaruit de zoete aardappelen worden gedistribueerd aan landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk. 

 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven