Tuinbouwsector groeit 15% in Q2-2020

Vraag naar vitamine C verhoogt Zuid-Afrikaanse citrusexport

De tuinbouwsector is een van de weinige sectoren die de Zuid-Afrikaanse economie ten goede is gekomen, met een snelle groei van meer dan 15% in het tweede kwartaal van 2020. De coronapandemie, hoe destructief ook, heeft de citrussector een impuls gegeven.

Volgens het Bureau voor Voedsel- en Landbouwbeleid van Pretoria heeft de pandemie de vraag naar vitamine C-producten aangewakkerd, waardoor citrus nog populairder is geworden vanwege zijn hoge vitamine C-gehalte.

"De export is in het tweede kwartaal gestegen met 33% voor sinaasappelen, 43% voor easypeelers en 44% voor citroenen en limoenen. De prijzen waren ook hoger door de lokale en internationale craag naar vitamine C in verband met Covid-19," meldde msn.com onlangs.

"Verwacht wordt dat de tuinbouwprestaties in het derde en vierde kwartaal sterk zullen blijven, waarbij de sterke citrusexport in het derde kwartaal zal aanhouden. Alles wijst op dit moment op een goede oogst de komende winter.”

Zuid-Afrika is de op één na grootste citrusexporteur ter wereld, na Spanje, en de economie profiteert van alle buitenlandse valuta die op dit moment met de export binnenkomen. Zoals de Centrale Bank afgelopen donderdag in de verklaring van het Comité voor Monetair Beleid opmerkte: "De handelsvoorwaarden van Zuid-Afrika blijven gezond. De exportprijzen van grondstoffen zijn hoog, terwijl de olieprijzen over het algemeen laag blijven. De citrussector speelt ook een rol in dit verband."

"We hebben al 95% van de oogst verpakt, en de uiteindelijke raming is 147 miljoen kartons van 15 kg. Dat is een stijging ten opzichte van een eerste raming van 143,3 miljoen, en de export in 2019 die op 127,5 miljoen kartons uitkwam," vertelt Justin Chadwick, directeur van de Southern African Citrus Growers Association. Dat zou een totale groei van 15% betekenen.

Chadwick zei dat de citrussector 19 miljard rand (meer dan € 961 miljoen) aan exportinkomsten genereerde in 2019; de gegevens over 2020 zullen pas april 2021 bekend zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven