Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prognose USDA

Turkije grootste kersenproducent in 2020/21

De wereldproductie van kersen zal naar verwachting stijgen met 60.000 ton tot 3,9 miljoen ton, omdat de toename in Turkije, Chili en China de door het weer veroorzaakte verliezen in de Europese Unie en de Verenigde Staten ruimschoots compenseert. De hogere productie zal naar verwachting de export van 17.000 ton naar 503.000 ton doen stijgen met sterke zendingen uit Chili en Turkije.

De productie van Turkije wordt geschat op meer dan 70.000 ton tot 918.000 ton onder goede groeicondities. Met een zesde groeijaar op rij maken de producenten ook de overstap naar boomgaarden met een hoge dichtheid van hoogrenderende soorten. Verwacht wordt dat een grotere aanvoer de export naar de Europese Unie en Rusland zal doen toenemen tot 90.000 ton.
Turkije kreeg in 2019 toegang tot de markt van China en Zuid-Korea, en hoewel de verzendingen naar deze landen tot nu toe minimaal waren, zijn ze in directe concurrentie met de Amerikaanse kersen, aangezien de verzendingen voor zowel Turkije als de Verenigde Staten voornamelijk tussen mei en augustus plaatsvinden.

Verwacht wordt dat de EU-productie licht zal krimpen, met een daling van 35.000 ton tot 703.000 ton, omdat de vorst en de zware regenval in het voorjaar de productie in de meeste van de belangrijkste producerende lidstaten hebben beïnvloed. Ondanks het lagere aanbod zal de kwaliteit van het fruit naar verwachting goed zijn en zal de uitvoer vrijwel onveranderd blijven op 8.000 ton. De invoer zal met 7.000 ton stijgen tot 60.000 ton, aangezien een lagere productie een grotere verscheping vanuit Turkije in de hand werkt.

De productie in China wordt geschat op 30.000 ton tot 450.000 ton, waarbij de lange opwaartse lijn wordt voortgezet omdat nieuwe aanplantingen die in productie komen de verliezen van zware sneeuwval in april meer dan compenseren. Het areaal blijft ook toenemen, maar in een trager tempo. Particuliere bedrijven zijn begonnen met het telen van kersen in kassen en open velden in heel China voor de high-end markt, met als doel de binnenlandse markt te bevoorraden. Aangezien de onzekerheid rond Covid-19 de vraag van de consument beïnvloedt, zal de invoer naar verwachting met 10.000 tot 220.000 ton verminderen.

De productie in de Verenigde Staten daalt met meer dan 40.000 ton tot 383.000 ton. De strenge vorst beïnvloedde de productie van zoete kersen in Washington, waardoor de toename in Californië en Oregon meer dan teniet werd gedaan, terwijl de productie van kersen uit Michigan door de vorst in mei aanzienlijk werd geschaad. De National Agricultural Statistics Service (NASS) van USDA onderzocht de sector en publiceerde de Amerikaanse prognose voor de kersenproductie in het Crop Production report van juni 2020. De export wordt lager geraamd bij een verminderde aanvoer, met een daling van 14.000 ton tot 70.000 ton, terwijl de invoer iets toeneemt tot 12.000 ton bij grotere verzendingen uit Chili.

De productie in Chili wordt geschat op meer dan 30.000 ton tot 287.000 ton, omdat er nog steeds nieuwe aanplantingen in productie komen en de weersomstandigheden tot nu toe gunstig zijn geweest met overvloedige regenval in de winter. Verwacht wordt dat een hogere productie de export zal stimuleren tot 240.000 ton.

De import in Rusland zal naar verwachting stijgen met 15.000 ton tot 100.000 ton bij grotere zendingen van Turkse en Centraal-Aziatische producenten.

Bron: USDA

 

Publicatiedatum: