Antoine Geysels, Top’Pom:

Frankrijk: matige vraag naar aardappelen

“Op de Franse markt is momenteel sprake van een matige vraag naar aardappelen. De marktdeelnemers zitten echter al vanaf het begin van de oogst vast aan contracten en het consumptieniveau in Frankrijk bevond zich deze maand nog steeds op een relatief laag niveau,” legt Antoine Geysels van Top'Pom uit.

“In de regio Champagne-Ardenne zijn de opbrengsten kleiner dan voorspeld. Dit heeft bijgedragen aan het handhaven van een goed prijsniveau gedurende drie weken, aangezien het evenwicht tussen vraag en aanbod zich niet heeft gedestabiliseerd.”

Er is enige vraag naar exportactiviteiten. “De Spaanse en Italiaanse klanten kopen al enkele weken aardappelpartijen van een mooie kwaliteit.”Sinds het begin van het seizoen biedt Top'Pom voornamelijk Agata- en Colomba-aardappelen aan en enkele rassen vastkokende aardappelen. Het bedrijf stelt geleidelijk nieuwe rassen beschikbaar als Monalisa-, Liberta-, Orchestra- en Caesar-aardappelen. Antoine voegt er hier nog aan toe dat de telers voor het rooien dit jaar veel voorzorgsmaatregelen moeten treffen. “Het drogestofgehalte van de aardappelen is hoger dan normaal en dat maakt het erg lastig.”

Tijdens de sanitaire crisis was de vraag naar aardappelen op de versmarkt abnormaal groot. Antoine vertelt dat dit voornamelijk komt doordat consumenten aan de ene kant over het algemeen zijn teruggegaan zijn naar hun oude consumptiegewoonten. “Aan de andere kant wordt de Europese markt voor industrieaardappelen nog steeds ernstig beïnvloed. Door de crisis zijn de reguliere restaurants en de fastfoodrestaurants gesloten, twee van de belangrijkste klanten voor aardappelverwerkende telers. Van handel op markt voor zeldzame rassen is vrijwel geen sprake.

Verder is de sector is zich aan het organiseren om afzetmogelijkheden te vinden voor het overschot aan contracten.” De komende weken hoopt Top'Pom op een heropleving van de Franse consumptie op korte termijn en een oogst met redelijke prijzen, zowel aan het begin van de productieketen als aan het eind van de productieketen.

Voor meer informatie:
Top’Pom
Z.I. Villette 10700
Arcis-sur-Aube
Telefoon: +33 3 25 37 12 16
antoine@top-pom.fr  
www.top-pom.fr  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven