Indiaas uienexportverbod biedt kansen voor Chinese uienexporteurs

De prijzen van Indiase uien zijn niet meer in de hand te houden. Hoe komt het dat de prijzen zo zijn gestegen? De ui is een essentieel product in de Indiase keuken. De uienprijs volgt normaal gesproken de verhouding tussen vraag en aanbod. Daarom stijgt de prijs nu, want door overstromingen en droogte is er een sterk verminderde uienoogst in India. De prijs is nu hoger dan 2,40 €/kg. De Indiase regering heeft daarom een exportverbod voor uien ingesteld om het aanbod op de binnenlandse markt zo groot mogelijk te houden.

Dit Indiase uienexportverbod heeft nagenoeg geen effect op de prijs van Chinese uien, omdat de ui geen essentieel product is in de Chinese keuken en de vraag naar uien op de Chinese markt beperkt is. Daarbij exporteert China zelf uien. Het land exporteert grote hoeveelheden uien naar Korea, Pakistan en Bangladesh. Vooral het eetpatroon in Pakistan en Bangladesh lijkt op dat van India, zij hebben een grote vraag naar uien. Vorig jaar heeft India ook een exportverbod voor uien ingesteld en toen haastten Pakistan en Bangladesh zich om uien uit China te importeren.

De binnenlandse verkoop van Chinese uien is vrij klein. Ook de marktomstandigheden zijn niet groot. Het Indiase exportverbod voor uien schept echter commerciële mogelijkheden voor Chinese uienexporteurs.

Bron: New Consumer World


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven