Warm nazomerweer redt IJslandse aardappeloogst

Aardappeltelers in Þykkvabær op IJsland zijn dankbaar voor de warmte en de regen aan het eind van de zomer. Zij stevenen nu af op een acceptabele oogst na het koude weer tot ver in de zomer.

Aardappelteler Sigurbjart Pálsson zei dit tijdens een live-uitzending op het nieuws van Stöðvar 2 in het aardappelveld in Rangárvallasýsla. De vooruitzichten voor aardappelen in Þykkvabær waren hier pas na de zomer goed. Ongeveer 70 procent van de aardappelproductie van het land komt uit deze regio.

"Het was een koude en moeilijke lente en ik had nooit gedacht dat het ooit warmer zou worden. Het weer is deze zomer op zich wel goed geweest, maar het was gewoon steeds te koud. En het eerste deel van augustus was gewoon de koudste die ik me kan herinneren." Sigurbjartur teelt aardappelen met zijn vrouw Jóhanna Lilja Þrúðmarsdóttir en zijn zoon Ómar Páll.

"Als je me half augustus had gevraagd hoe de oogst van dit jaar zou worden, dan zou ik erg pessimistisch zijn geweest. Maar nu halen we gelukkig een goede oogst binnen," zegt Sigurbjartur. Hij gaat niet zo ver dat hij zegt dat dit een geweldig jaar is voor de aardappelen, maar hij voegt eraan toe: "Zo zou ik het niet noemen. Maar het is een acceptabele oogst en we mogen niet klagen."

Bron: Visir.is


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven