Blauwe bessen in Tsjechië aangetast door schimmelziekte

Wereldwijd neemt de populariteit van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) toe vanwege hun hoge gehalte aan voedzame bioactieve stoffen, zoals flavonoïden, anthocyanen en polyfenolen. Ook op de Tsjechische markt is de vraag naar verse blauwe bessen gegroeid, wat geleid heeft tot een toename van het aantal blauwebessentelers in het land. 

In het voorjaar van 2018 werden er in het zuiden van Moravië op een perceel van 47 hectare zo'n 200.000 jonge uit Nederland afkomstige struiken aangeplant. In september 2019 kampten de struiken met verdorde bladeren en scheuten, bastnecrose en afstervingsziekte. De aantasting trof  bijna 2% van de 5.000 onderzochte planten en leidde tot aanzienlijk lagere opbrengsten.

Wetenschappers van de Mendel Universieit in Brno (Lednice, Tsjechië) verzamelden twintig monsters van de aangetaste struiken (een scheut van iedere plant). Er werden bij de twintig planten negen isolaten van Botryosphaeriaceae-achtige schimmels gevonden. Morfologische en moleculaire analyses  en pathogeniteitstesten bevestigden dat Lasiodiplodia theobromae de veroorzaker was.

"Wereldwijd is aantasting van blauwe bessen door Botryosphaeriaceae spp. al beschreven maar voor zover wij weten is dit de eerste melding van L. theobromae bij blauwe bessen in Tsjechië," zo laten de onderzoekers weten. 

Bron: Pečenka J., Tekielska D., Kocanová M., Peňázová E., Berraf-Tebbal A., Eichmeier A., 'First report of Lasiodiplodia theobromae causing decline of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) in the Czech Republic', 2020, Plant Disease.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven