Uit de oude doos: Het conflict tussen de groothandelsmarkt en veilingvereniging Groningen

In 1960 kreeg ook de stad Groningen er een groothandelsmarkt voor groenten en fruit bij gevestigd aan de Peizerweg ten westen van de stad. De markt bestond uit een grote hal met 15 pakhuiseenheden en een kleinere hal met 6 plaatsen. Daarnaast bood de groothandelsmarkt ruimte aan 32 buitenplaatsen, een fustencentrale en een koel- en vrieshuis.

Auto verlaat de groothandelsmarkt in Groningen

In 1972 ontstaat er echter heibel in Groningen als groothandelaar Van Gemert zijn zaak wil opstarten in een afgehuurde ruimte van de Veiling tegenover de groothandelsmarkt. "Dat mag niet", briesen de groothandelaren, want volgens de Algemene Politieverordening in Groningen mag men alleen een groothandel in groenten en fruit hebben op de groothandelsmarkt. De veilingdirecteur J.J. Mathijsse is het daar echter niet mee eens. "Op de veiling handelen we toch altijd al in groenten en fruit. De groothandelaren willen een denkbeeldige grens aanbrengen." Hij is het dan ook niet eens met hun uitleg van de APV. Sinds dat moment staan de veiling en de groothandelsmarkt met elkaar op gespannen voet staan want de groothandelsmarkt bestempelt een vestiging op de Veiling als oneerlijke concurrentie.

Het nieuwe pand van Van Gemert op de veiling waar al voor 300.000 gulden was geïnvesteerd in het interieur

Het conflict zorgt in de latere jaren voor een teloorgang van de groothandelsmarkt. in 1985 staat bijna de helft van de loodsen leeg en de concurrentie met accommodaties op de veiling zorgt dat het aanbod de vraag ruimschoots overtreft. Dat jaar gaat de groothandelsmarkt op in een bedrijfsverzamelgebouw.Bron: Leeuwarder courant (30-7-1960), Nieuwsblad van het Noorden (2-2-1972; 8-8-1972; 25-3-1985; 27-7-1985), Groninger Archieven


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven