Johannes Pankarter van Kronprinz over de kiwibessenteelt in Oostenrijk

"Nog niet elke consument kent de kiwibes"

Sinds de derde week van augustus is er veel activiteit op het fruitteeltbedrijf van de familie Pankarter in Südoststeiermark, aangezien het seizoen van de kiwibessen is aangebroken. De exotische bessen zijn de laatste jaren licht in populariteit gestegen op de Oostenrijkse markt. "Het marktaandeel groeit echter langzamer dan we een paar jaar geleden hadden gehoopt," aldus Johannes Pankarter, een van de eerste kiwibestelers in het land en partner van Kronprinz.

Net als in andere teeltgebieden hebben de ijskoude nachten ook de groei en bloei van de kiwibessen van Pankarter beïnvloed. "Door gebruik te maken van vorstkaarsen en anti-vorst beregening hebben we naar schatting 80% van onze oogst kunnen sparen. Toch had de kwaliteit van het product te lijden onder de late vorst. Al met al verwacht ik dat we een middelmatige opbrengst zullen hebben," zegt Pankarter.

Plukrijpe kiwibessen aan de boom: In de Oostenrijkse retail worden kiwibessen bijna uitsluitend in punnets van 125 g op de markt gebracht.

Pionier in de kiwibessenteelt
Voor Pankarter begon het avontuur ongeveer 10 jaar geleden toen hij de kiwibes voor het eerst ontdekte in Nieuw-Zeeland. "In België en Zwitserland waren er toen al kleine plantages en ik plantte ze toen ook op mijn eigen teeltbedrijf." Op dit moment groeien en bloeien de fruitexoten op een areaal van totaal 5 hectare.

In de aanloop naar het begin van het seizoen koopt Kronprinz vanaf midden tot eind augustus kiwibessen in Portugal. Uiterlijk eind oktober, wanneer de laatste binnenlandse partijen aankomen, is het seizoen ten einde. "Aan het begin van het seizoen moeten de goederen 4 tot 5 dagen in de koelcel worden gelaten om te rijpen. Momenteel duurt het narijpingsproces 2 tot 3 dagen en helemaal aan het einde van het seizoen zijn de vers geoogste kiwibessen zelfs klaar voor onmiddellijke marketing en consumptie."


Blik in de plantage in de Centraal-Oostenrijkse regio Steiermark.

Nog niet bij iedereen bekend
Inmiddels is de teelt van kiwibessen op Oostenrijkse bodem aanzienlijk uitgebreid. Verschillende telers en handelaren hebben voor het product gekozen en het zachtfruit maakt nu ook integraal deel uit van het seizoensfruitassortiment in de food retail. "In principe heeft het product zich echter nog niet volledig gevestigd op de markt. Naar mijn mening is de consument zich nog steeds te weinig bewust van deze nieuwe fruitsoort."

Volgens Pankarter zal de kwaliteit van het fruit en dus ook de invloed van het weer bepalend zijn voor het mogelijke marktsucces in de komende jaren. "De kwaliteit die we op de markt brengen moet gewoon goed zijn. Daarom telen we alleen gelijkaardige, groene variëteiten zodat we uniforme vruchten in de verpakking krijgen." DE smaak is daarbij van essentieel belang: De grootste uitdaging van de nabije toekomst is echter de klimaatverandering: "Het is niet de bloei zelf, maar het uitlopen dat parallel loopt aan de ijzige nachten in april. Helaas is dit nauwelijks te beïnvloeden," besluit Pankarter.

Voor meer informatie:
Johannes Pankarter
Kronprinz Fruchthandels GmbH
Wolfgruben 5
8211 Ilztal, Österreich
+43 3112 21 666
johannes.pankarter@kronprinz.cc
www.kronprinz.cc


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven