Joost van Altena, horecagroothandel Miedema AGF:

“Voor het tweede jaar eigen teelt eigen ‘no waste’ Hokkaido en kabocha pompoenen”

Tholen - Voor het tweede jaar op rij heeft Miedema AGF de Japanse Hokkaido en Kabocha pompoen in eigen beheer geteeld. In de ‘eigen achtertuin’ op de mineraalrijke en vruchtbare kleigrond van de Zuidoostbeemster worden deze smaakvolle rassen met liefde en zorg geteeld door de firma Oudejans. “Dit maakt het een mooi regionaal product waarbij we van zaden tot oogsten en van logistiek tot verwerken in onze snijderij het helemaal in eigen hand hebben”, vertelt Joost van Altena van Miedema AGF.

De relatie tussen teler en Miedema AGF gaat verder dan een klant leverancier relatie. “Zo leveren wij schoon fust aan de teler voor de oogst en inspecteren de oogst meerdere malen zodat we de kwaliteit van het product goed kunnen bewaken. De pompoenen worden op gewenst gewicht geoogst en/of door ons op maat gesneden. Het restafval dat ontstaat kunnen wij duurzaam verwerken”, aldus Joost.

Het draait allemaal om de smaak. Pompoenen zijn in tegenwoordig in de horeca een gewild product waar zeker niet alleen een soepje van wordt gekookt. Pompoenbrood en milkshakes zijn bijvoorbeeld moderne toepassingen van de pompoen. Wat de Miedema’s pompoenrassen bijzonder maakt is dat ook de schil eetbaar is.

“De Hokkaido pompoen kenmerkt zich door de helderoranje schil. Het is een pompoensoort waarvan je de schil goed mee kan verwerken, de pitten kun je goed roosteren. Hierdoor heb je enkel de zaadlijsten als afval wat het een no waste pompoen maakt. De smaak is mild zoet. De kabocha pompoen kenmerkt zich door de donkergroene schil met grijze tijgerstrepen. Ook deze pompoensoort kan je met schil en al verwerken. Het vruchtvlees is oranje en de smaak verfijnd zoet kastanje achtig. In Japan wordt de Kabocha ook veel in toetjes verwerkt”, besluit Joost.

Klik hier voor een filmpje met het bezoek aan de teler (6e bezoek)

Voor meer informatie
Joost van Altena
joost@miedema-agf.nl  

Miedema-AGF
T 020 6220048
M 06 55120580
www.miedema-agf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven