Biologische gember bijna niet meer op voorraad

De piekperiode van het Chinese gemberseizoen is aangebroken

Het totale volume van de gemberproductie is dit seizoen gedaald met als gevolg dat het handelsvolume op de Chinese gembermarkt dit jaar ook relatief klein is. Bovendien is de Chinese consumentenvraag naar gember tijdens de pandemie toegenomen. De gemberopslagplaatsen worden geleidelijk aan leeggehaald. De exportprijs van gember is in augustus en september tijdelijk gestegen. De prijs bleef ongeveer een maand lang hoog en begon daarna in de laatste week van september weer te dalen. We spraken Erin Chen, manager van Juxian Taiyuan Foodstuffs, over de huidige omstandigheden in de Chinese gembermarkt.

Volgens Chen is de recente prijsdaling een vast onderdeel van de Chinese gembermarkt. De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is dat gemberhandelaren over het algemeen hun pakhuizen huren tot 1 oktober. Handelaren met een voorraad in opslag staan te trappelen om hun pakhuis te legen of worden gedwongen te betalen voor nog eens zes maanden gekoelde opslagruimte. De plotselinge overstroming van de markt leidt tot een seizoensgebonden prijsdaling eind september. De huidige prijs van opgeslagen gember, geëxporteerd van China naar Nederland, ligt rond de 2.200 USD (€1.855) per ton. De prijs van luchtdroge gember ligt rond de 2.500 USD (€2.108) per ton.

"De piekperiode van het Chinese gemberexportseizoen is aangebroken. De marktvraag vanuit Nederland en Duitsland groeit zichtbaar. De Europese consument stelt relatief hoge eisen aan de import van gember in vergelijking met consumenten in andere markten. De Europese marktvraag naar biologische gember is bijzonder groot. Onze voorraad biologische gember is al uitverkocht. Onze reserves aan GAP-gecertificeerde gember raken ook op. We hebben gewoonweg niet genoeg gember om al onze overzeese klanten tevreden te stellen. We richten ons momenteel op de export van gewone gember.

Juxian Taiyuan Foodstuffs heeft gemberplantages in Shandong met een areaal van ongeveer 87 hectare. Het bedrijf bezit ook biologische gemberplantages in Guangxi met een areaal van ongeveer 53 hectare. "In tegenstelling tot andere gebieden in het binnenland krijgt de plantage in Guangxi veel zonlicht en profiteert ze van een uitstekende bodem. Dit maakt de gember natuurlijker en houdt de kosten van de bemesting laag. Guangxi is de belangrijkste producent van biologische gember in China. De kwaliteit van het product is de belangrijkste focus van ons bedrijf. We exporteren jaarlijks ongeveer 20 containers met biologische gember en 200 containers met gewone gember. We hadden dit jaar geen problemen met de kwaliteit van het product. We zijn erg trots op deze prestatie. We investeren zoveel in productkwaliteit om het vertrouwen van nieuwe en trouwe klanten in ons te versterken."

Op de vraag naar de marktontwikkelingen in de komende weken antwoordde Chen: "Na deze tijdelijke schommelingen zal de prijs eind oktober weer op het prijsniveau van begin september komen. Als er verse gember op de markt komt, zal de prijs pas dan weer dalen. De export van gember naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten wordt eind november hervat en de export naar de Europese markt eind december. Als we echter kijken naar de omstandigheden in de teeltgebieden, zal de prijs waarschijnlijk met meer dan 30% stijgen in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar."

Voor meer informatie:
Erin Chen - Manager
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 18210938299
jxtyfood@hotmail.com
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven