Profel

Fruitverwerkers melden hogere kosten

Sinds het begin van de Covid-19-crisis heeft de verwerkingssector uitstekend werk verricht om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag van de consument naar een breed scala aan gezonde, veilige en lang houdbare producten.

Door de pandemie richtte de vraag zich op lokaal geteelde en verwerkte kwaliteitsproducten en de sector voldeed aan de verwachtingen. De producenten van geconserveerde en diepgevroren groenten, fruit, jam, fruitspreads en compote hebben onder zeer moeilijke omstandigheden blijk gegeven van veerkracht. De uitdagingen waren in de hele aanbodketen te vinden, zoals de beschikbaarheid en bescherming van werknemers en seizoenarbeiders, de omstandigheden in de fabrieken, logistieke beperkingen en andere problemen.

De strikte handhaving van de hygiëneprotocollen en -processen vanwege Covid-19 leidt nog steeds tot hogere kosten voor alle producten in deze sector.

Deze hogere kosten, met name voor bewerkte fruitproducten zoals jam, fruitspreads, fruit en compote in conserven, komen niet tot uitdrukking in de lage prijzen van deze producten. In feite worden bewerkte fruitproducten al vele jaren onvoldoende gewaardeerd: ze worden het hele jaar door tegen lage prijzen verkocht, onafhankelijk van schommelingen in de bewerkings-, distributie- en grondstofkosten.

De producenten betreuren het dat prijsschommelingen als gevolg van seizoensgebondenheid en aanbod voor veel levensmiddelen, waaronder verse groenten en fruit, door de consument algemeen worden geaccepteerd, maar dat dit niet geldt voor bewerkte fruitproducten. Ook niet tijdens dit uitzonderlijk seizoen waarin gevolgen van de pandemie duidelijk voelbaar zijn.

Tegen de huidige achtergrond van hogere kosten, zowel op het niveau van de telers als op het niveau van de fabrieken, weerspiegelen de afzetprijzen niet de werkelijke waarde van jam, spreads, fruit en compote in conserven en leiden ze in feite tot een devaluatie van dergelijke producten. Profel, de Europese vereniging van groente- en fruitverwerkende industrieën, is ervan overtuigd dat de consument bereid is de waardeketen van bewerkte fruitproducten te ondersteunen met eerlijke prijzen en roept de retail en de consumenten op tot een nieuwe waardering voor deze fruitproducten.

Voor meer informatie:
Profel
+32 2 786 30 61
profel@profel-europe.eu 
www.profel-europe.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven